Risotto z kurczakiem i brązowymi pieczarkami
Risotto to pyszna włoska klasyka, która sprawia, że ryż może smakować niesamowicie. Taki ryż kocham najbardziej. Jego kremowa i kleista konsystencja oraz rozmaite dodatki za każdym razem dostarczają mi nowych doznań smakowych. Dzisiaj zapraszam Was na risotto z dodatkiem kurczaka oraz brązowych pieczarek, które jest bardzo aromatyczne, smaczne i pożywne.
- 1 szklanka ryżu Arborio
- pierś z kurczaka
- 2 szalotki
- 150 g brązowych pieczarek
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 2 łyżki startego parmezanu
- bulion
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- natka pietruszki
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- pieprz czarny
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki mielonych suszonych prawdziwków (opcjonalnie)
Przygotowanie
KROK 1. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, lekko podsmażamy na oliwie i odkładamy na talerzyk. Na tą samą patelnię, dodajemy łyżkę masła i smażymy pokrojone w plastry pieczarki, do momentu odparowania z nich wody (w trakcie smażenia oprószamy je delikatnie solą, aby szybciej oddały wodę oraz zachowały ładny kolor, a następnie odkładamy je na talerzyk).
KROK 2. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie do ryżu dodajemy suszone prawdziwki*.
* Ten dodatek doda daniu wyjątkowo grzybowego smaku. Możemy użyć także innych grzybów.
KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy wcześniej podsmażonego kurczaka oraz pieczarki. Ryż doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz czarnym i białym pieprzem. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki (około 2 łyżki), dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Uwielbiam takie dania 😊
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPoczułam się jak we Włoszech. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko :)
UsuńUwielbiam risotto więc chętnie wypróbuję ten przepis 😊
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
Usuńdanie idealne dla mnie 😊
OdpowiedzUsuń:D
UsuńDawno nie jadłem ryżu :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz nadrobić zaległości :)
UsuńSmakowicie wygląda, prosto i smacznie jak zawsze :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńZjadłabym z dokładką.
OdpowiedzUsuń:D
Usuńomg ale mi narobiłaś ochoty! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D
UsuńDobranoc Kasiu. Przepisy na Twoim blogu są pyszne. Chcę spróbować schabu z mango. Zapraszam do bycia nowym obserwatorem mojego bloga.
OdpowiedzUsuńZjadłbym z dokładką :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWyglada mega apetycznie. Z pewnością wypróbuje ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńZrobiłam pierwszy raz na weekend :) chłopak był w szoku, że tak pysznie potrafię gotować.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńChętnie wypróbuję przepis, mój chłopak jest miłośnikiem risotto. :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
Usuń