2020-07-24

Pappardelle z pistacjowym pesto i burratą

Burrata to włoski świeży ser z bawolego lub krowiego mleka. Jest delikatna, aksamitna, kremowa i niesamowicie pyszna. Już dawno skradła serducha moich kubków smakowych :) Dzisiaj postanowiłam połączyć ją z makaronem oraz mym drugim kulinarnym ulubieńcem czyli pesto, tym razem w wydaniu pistacjowym. Proste i szybkie danie, ale tworzy poezję na talerzu. Gorąco polecam! :)
makaron z burratą
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)

PESTO
- 1 drzewko bazylii
- 30 g pistacji (bez łupin)
- 30 g parmezanu
-  1 ząbek czosnku
- około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz

POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- 200 g makaronu pappardelle
- 200 g sera burrata
- 100 g pomidorków koktajlowych

Przygotowanie
KROK 1. Makaron pappardelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (według przepis na opakowaniu). Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, a burratę w plastry. 
KROK 2. Do rozdrabniacza dodajemy obrane pistacje, listki bazylii, ząbek czosnku, dolewamy część oliwy z oliwek i miksujemy. Następnie dodajemy starty parmezan i dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem*.  
* Pesto można przygotować także w klasycznym moździerzu. 
KROK 3. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z pistacjowym pesto, dodajemy pomidorki koktajlowe oraz burratę i voilà - pyszności na talerzu! :)
makaron z pesto

66 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tęsknię za smakowaniem traktowanej tu kuchni pistacjowej ..., naprawdę piękny wygląd Twojego dania. Dziękuję ci za przepis.

    Pozdrowienia z Indonezji

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu pyszności przygotowałaś. A pesto z pistacjami mistrzostwo świata :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Nie wiem co to się stało, że mój komentarz dodał się bez tekstu 😅 uwielbiam makarony i chętnie bym zjadła takie danie

      Usuń
  5. ojeny jak mega smakowicie to wygląda ;)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne połączenie. Zjadłabym z dokładką <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż ślinka cieknie na widok twojego makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszystko co pistacjowe ale o pistacjowym makaronie nigdy nawet nie myślalam. Bardzo ciekawe połączenie smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pysznie, podoba mi się dodatek pistacji do pesto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i gorąco polecam :)
      Kocham pistacje, a ich nuta sprawia, że pesto jest wyjątkowe w smaku :)

      Usuń
  11. Bardzo lubię dodawać pesto do makaronu, ale w takiej wersji go jeszcze nie jadłam. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pesto pistacjowe?! Nigdy nie jadłam! Koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  13. o kurcze pesto w wydaniu pistacjowym? Tego jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zupełnie nie znałem tego sera – człowiek uczy się całe życie.
    A zauważyłem, że mnie serniczek ominął :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Ja się w nim zakochałam :) Jest delikatny, aksamitny i wprost rozpływa się w ustach :)
      Dla mnie ser bajka :)

      Usuń
  15. Mega, a burrata to jedna z najpyszniejszych rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. The food looks so delicious!

    xoxo
    Lovely

    http://mynameislovely.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne musi być takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak to danie wygląda bosko! Muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  19. Mm! uwielbiam takie ciekawe dania :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mega apetycznie to wygląda, uwielbiam makarony i różne rodzaje pesto, ale pistacjowego jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Gdy tylko spróbowałam, to od razu się zakochałam . Pomieszanie pistacji z parmezanem po prostu mnie użekł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :)
      Ja również kocham to połączenie :)

      Usuń