2020-06-24

Pesto prowansalskie

Niezwykle aromatyczne, wyraziste i pyszne pesto stworzone z mieszanki ziół typowej w Prowansji, której kuchnia to czysta natura doprawiona słońcem. Ta świeża mieszanka jest wyjątkowa - wystarczy jej mały dodatek, aby nasze potrawy zyskały niesamowitego smaku oraz aromatu. 
Pesto prowansalskie
Potrzebne składniki

ŚWIEŻE ZIOŁA
- 1 małe drzewko bazylii
- pęczek tymianku
- pęczek oregano
- gałązka rozmarynu
- 2 łyżki liści majeranku
- 2 łyżki liści cząbru
- 2 łyżki liści szałwii
- 2 łyżki liści mięty pieprzowej
- 0,5 łyżki liści kwiatów lawendy (opcjonalnie)

POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- 40 g orzeszków pini
- 40 g sera Beaufort*
- 1 ząbek czosnku
- około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
* Beaufort - to jeden z najlepszych francuskich serów twardych. Występuje w trzech wariatach: Beaufort d’été (letni Beaufort), Beaufort (wiosenny) oraz Beaufort d’Alpage (wytwarzany w Alpach). Ser posiada kremową konsystencję, ma łagodny, lekko owocowy smak oraz delikatny aromat mleka, miodu, masła, kwiatów i ziół. Świetnie się topi, a jako dodatek do pesto idealnie sprawdza się w połączeniu z ciepłym makaronem lub jako dodatek do ziemniaków, ciepłej bagietki lub pizzy.
Przygotowanie
KROK 1. Wszystkie zioła dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i oddzielamy listki od łodyg. Listki przekładamy do rozdrabniacza wraz z ząbkiem czosnku, lekko uprażonymi orzeszkami piniowymi i startym serem Beaufort*. 
KROK 2. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy dla właściwego połączenia składników. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 
* opcjonalnie możemy użyć innego twardego sera np. parmezanu
Pesto prowansalskie
WYJĄTKOWY DODATEK: Gorąco polecam dodatek lawendy, która sprawi, że pesto będzie jeszcze bardziej aromatyczne, wyjątkowe i bardzo prowansalskie. Nie wolno jednak przesadzić z jej ilością, gdyż zdominuje smak pesto i wszystko będzie smakowało perfumami. Pół łyżki świeżych kwiatków w zupełności wystarczy. Jeśli nie macie dostępu do świeżej lawendy to spokojnie możecie ją pominąć. Sama kompozycja ziół jest niesamowita w smaku oraz bardzo aromatyczna.
***
ZASTOSOWANIE: Gotowe pesto będzie idealnym dodatkiem do makaronów, ryżu, ale także do grillowanych mięs, ryb i warzyw. Możemy wykorzystać je także jako smarowidło do świeżego pieczywa, dodatek do ziemniaków i pizzy. Pesto świetnie sprawdzi się także w roli sosu do burgera lub tortilli. 
***
PRZECHOWYWANIE: Pesto przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku do około 7 dni. Jego wierzch warto zalać dodatkową porcją oliwy z oliwek. 
pesto prowansalskie

40 komentarzy:

  1. Pyszności, do makaronu idealne :) fajny pomysł z dodatkiem lawendy, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pesto każdego rodzaju ale sama jeszcze nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam. Domowe jest najlepsze :) To sklepowe może się schować. Jak zaczniesz robić sama to do tamtego już nie wrócisz :)

      Usuń
  3. Pesto nigdy nie jadłam i muszę przyznać, że zaciekawiłaś mnie tym daniem :D
    Będę musiała wypróbować przepis :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Pesto jest pyszne. Ja od dawna jestem w nich zakochana i nie wyobrażam sobie już mojej kuchni bez tego dodatku.
      Zacznij od bazyliowej klasyki z Genui - pesto alla genovese.
      Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. pycha :) muszę spróbować, bo lubię pesto :) bardzo często robię pesto z rukoli i słonecznika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Równie pyszne. Lubię pesto z rukoli, bo jest delikatnie pikantne i wyraziste :)

      Usuń
  5. Smak domowego pesto jest najlepszy. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pesto z takiej mieszanki ziół na pewno ma moc :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być obłędne! Tyle dobrego w jednym :D Zrobię na pewno, bo lubię takie mikstury nawet i do kanapki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię takie małe eksperymenty. Kocham też wyrazistość dodatków, bo wystarczy niewiele aby nadać daniom nowego smaku :) Gorąco polecam :)

      Usuń
  8. Pesto nigdy nie było w moim kraju. I mam szczęście, że załączyłeś przepis, więc mogę go zrobić.
    Wygląda bardzo smacznie. Dziękuję i pozdrawiam z Indonezji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest dość oryginalne i wyraziste. Serdecznie polecam klasykę - pesto alla genovese :)

      Usuń
  9. W tym roku pierwszy raz mam swój ogród warzywny oraz mam swoją bazylię, już raz robiłam pesto. Z nieco innego przepisu ( były trochę inne proporcje oraz mniej składników). I przyznam, ze pesto domowe jest o wiel bardziej aromatyczne oraz smaczne niż pesto sklepowe ze słoika, za którym nigdy w sumie nie przepadałam. Dodaję zwykle do makaronu jak również i dodatek do mięsa. Pesto trudne w zrobieniu nie jest ale dodaje do jedzenia element luksusu.

    Polecam, moim zdaniem świetna opcja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę sowich własnych ziół. Takie to dopiero mają smak! <3
      Ja kocham pesto od pierwszego spróbowania. Najbardziej to klasyczne z bazylii, ale też różne inne zielone kombinacje :)
      To prawda. Taki zwykły dodatek, a może tak wiele zmienić :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  10. Uwielbiam pesto! A Twoje to wygląda niesamowicie! <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm, uwielbiam pesto, a to wygląda wyjątkowo apetycznie! Ile w nim ziół! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow! Wygląda cudownie! :)
    Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka
    Jelonkowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  13. takiej odmiany jeszcze nie jadłam 😉

    OdpowiedzUsuń
  14. Genialny przepis! Już nigdy więcej nie kupię gotowego!

    OdpowiedzUsuń