Dzisiaj zapraszam na wiosenne, pyszne i bardzo pożywne gołąbki z młodej kapusty włoskiej, wypełnione farszem przygotowanym z kaszy bulgur oraz polędwicy wieprzowej. Ich smak cudownie podkreśla kremowy sos pieczarkowy.
Potrzebne składniki
GOŁĄBKI
- 1 główka młodej kapusty włoskiej
- 250 g kaszy bulgur
- 650 g polędwicy wieprzowej
- 3 cebule szalotki
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 duża szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
SOS PIECZARKOWY
- 6 pieczarek
- 1 mała cebula
- 0,5 litra bulionu
- 200 g śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
DODATKI
- 1,5 litra bulionu
- liść laurowy
Przygotowanie
KROK 1. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do dużego garnka z posoloną, wrzącą wodą. Garnek ściągamy z ognia i parzymy liście, które zdejmujemy pojedynczo, odcinając grubsze części.KROK 2. Polędwicę wieprzową mielimy w maszynce. Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie, a pokrojone drobno szalotki szklimy na maśle. Zmielone mięso łączymy z kaszą bulgur i podsmażoną cebulką, dodajemy zioła, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.KROK 3. Farsz nakładamy na najgrubszą część liścia, składamy boki, a następnie zawijamy drugą część liścia (jak kopertę). Gołąbki ciasto układamy w dużym garnku, którego dno wykładamy liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki również przykrywamy liśćmi kapusty, wlewamy bulion, wkładamy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu przez 25 - 30 minut od momentu zagotowania.KROK 4. Podczas gotowania gołąbków przygotowujemy sos pieczarkowy. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, które lekko solimy i smażymy do momentu odparowania wody. Pieczarki zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Do śmietany dodajemy łyżkę mąki, a następnie hartujemy ją częścią bulionu, energicznie mieszamy i dodajemy do pieczarek. Całość zagotowujemy i mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje.
Świetna propozycja. Uwielbiam gołąbki, a Twoje wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńZ kaszą bulgur gołąbków jeszcze nie robiłam i chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :)
Usuńjeju jak ja kocham gołąbki! a tak danwo już nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam :D
UsuńNigdy z tak młodej kapusty nie robiłam gołąbków. Chętnie zrobię z Twojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! Z młodej kapusty są niesamowicie delikatne i mięciutkie :)
UsuńPycha :) Jak ja dawno nie jadłam gołąbków :) teraz będą za mną chodzić :)
OdpowiedzUsuńTrzeba zrobić :D
UsuńUwielbiam właśnie gołąbki z młodej kapusty, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńO tak! :) Ja również najbardziej lubię gołąbki z młodej kapusty :)
UsuńPołączenie idealne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam gołąbki ale w sosie pieczarkowym jeszcze ich nigdy nie jadłam. Zawsze gołąbki jadłam w sosie pomidorowym wiec ciekawa jestem jak smakują w tym sosie :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam je w połączeniu z tym sosem. Każdy dodatek zupełnie je odmienia. Ja uwielbiam gołąbki również z klasycznym sosem pomidorowym, ale z pieczarkowym są równie pyszne i zupełnie inne. Świetne są także zapiekane pod beszamelem :D
UsuńNabrałam ochoty na gołąbki! Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D Dziękuję :*
UsuńWyglądają obłędnie :-) Pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńGolabki w sosie pieczarkowym są przepyszne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń:) <3
UsuńCiekawa propozycja. Do te pory przygotowywałam gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym. Chętnie spróbuję tej wersji. :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :D
Usuńtakich w sosie pieczarkowym jeszcze nie jadłam; a że lubię gołąbki to chętnie wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
Usuń