2020-05-08

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pieczarkowym

Dzisiaj zapraszam na wiosenne, pyszne i bardzo pożywne gołąbki z młodej kapusty włoskiej, wypełnione farszem przygotowanym z kaszy bulgur oraz polędwicy wieprzowej. Ich smak cudownie podkreśla kremowy sos pieczarkowy. 
gołąbki z młodej kapusty
Potrzebne składniki

GOŁĄBKI
- 1 główka młodej kapusty włoskiej
- 250 g kaszy bulgur
- 650 g polędwicy wieprzowej
- 3 cebule szalotki
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 duża szczypta ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła

SOS PIECZARKOWY
- 6 pieczarek
- 1 mała cebula
- 0,5 litra bulionu
- 200 g śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz

DODATKI
- 1,5 litra bulionu
- liść laurowy

Przygotowanie
KROK 1. Z kapusty wycinamy głąb i wkładamy ją do dużego garnka z posoloną, wrzącą wodą. Garnek ściągamy z ognia i parzymy liście, które zdejmujemy pojedynczo, odcinając grubsze części. 
KROK 2. Polędwicę wieprzową mielimy w maszynce. Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie, a pokrojone drobno szalotki szklimy na maśle. Zmielone mięso łączymy z kaszą bulgur i podsmażoną cebulką, dodajemy zioła, sos sojowy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 3. Farsz nakładamy na najgrubszą część liścia, składamy boki, a następnie zawijamy drugą część liścia (jak kopertę). Gołąbki ciasto układamy w dużym garnku, którego dno wykładamy liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki również przykrywamy liśćmi kapusty, wlewamy bulion, wkładamy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu przez 25 - 30 minut od momentu zagotowania. 
KROK 4. Podczas gotowania gołąbków przygotowujemy sos pieczarkowy. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, które lekko solimy i smażymy do momentu odparowania wody. Pieczarki zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Do śmietany dodajemy łyżkę mąki, a następnie hartujemy ją częścią bulionu, energicznie mieszamy i dodajemy do pieczarek. Całość zagotowujemy i mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieje. 
gołąbki z kapusty włoskiej

gołąbki z młodej kapusty

gołąbki z kaszą bulgur

26 komentarzy:

  1. Świetna propozycja. Uwielbiam gołąbki, a Twoje wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kaszą bulgur gołąbków jeszcze nie robiłam i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeju jak ja kocham gołąbki! a tak danwo już nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy z tak młodej kapusty nie robiłam gołąbków. Chętnie zrobię z Twojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Z młodej kapusty są niesamowicie delikatne i mięciutkie :)

      Usuń
  5. Pycha :) Jak ja dawno nie jadłam gołąbków :) teraz będą za mną chodzić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam właśnie gołąbki z młodej kapusty, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! :) Ja również najbardziej lubię gołąbki z młodej kapusty :)

      Usuń
  7. Uwielbiam gołąbki ale w sosie pieczarkowym jeszcze ich nigdy nie jadłam. Zawsze gołąbki jadłam w sosie pomidorowym wiec ciekawa jestem jak smakują w tym sosie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam je w połączeniu z tym sosem. Każdy dodatek zupełnie je odmienia. Ja uwielbiam gołąbki również z klasycznym sosem pomidorowym, ale z pieczarkowym są równie pyszne i zupełnie inne. Świetne są także zapiekane pod beszamelem :D

      Usuń
  8. Nabrałam ochoty na gołąbki! Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają obłędnie :-) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  10. Golabki w sosie pieczarkowym są przepyszne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawa propozycja. Do te pory przygotowywałam gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym. Chętnie spróbuję tej wersji. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. takich w sosie pieczarkowym jeszcze nie jadłam; a że lubię gołąbki to chętnie wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń