2020-03-21

Złociste placki ziemniaczane z koperkiem

Dzisiaj trochę polskiej tradycji z ziemniakiem w roli głównej. Placki ziemniaczane to prosty i szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Uwielbiam je, ponieważ przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię te złociste i chrupiące na zewnątrz oraz delikatne w środku. Ich smak świetnie dopieszcza świeży koper oraz kwaśna śmietana.

Złociste placki ziemniaczane z koperkiem

Potrzebne składniki

- 800 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku 
- 1 pęczek koperku
- 2 jajka 
- 3 łyżki mąki pszennej 
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 
- sól i pieprz 
- olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie
KROK 1. Obrane ziemniaki ścieramy wraz z cebulą na tarce o drobnych oczkach. Startą masę przekładamy na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Masę przekładamy do miski, a z naczynia odlewamy delikatnie wodę zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą dodajemy do odciśniętych ziemniaków i cebuli. 
KROK 2. Następnie dodajemy jajka, mąkę, śmietanę (zapobiega ciemnieniu masy), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
 Gotowe placki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem lub ulubionym sosem.
Złociste placki ziemniaczane z koperkiem

34 komentarze:

  1. Uwielbiam placki ziemniaczane, a my zawsze z cukrem jedliśmy. Zrobiłaś mi smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :D U mnie zawsze królowały te w wersji wytrawnej. Na słodko też miałam okazję próbować. Są inne, bo przygotowywane bez dodatku cebuli i czosnku, ale równie smaczne :)

      Usuń
  2. uwielbiam placki wszelakie, a wiadomo, że król jest jeden i jest nim właśnie Placek Ziemniaczany :) Ze śmietaną i taką ilością koperku jeszcze nie próbowałam, a więc zapisuję :D nie mogę się ich doczekać!♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również kocham rozmaite placki, ale to prawda - król jest jeden :D Gorąco polecam wersję z koperkiem :)

      Usuń
  3. Ale pysznie wyglądają. Narobiłaś mi smaka. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takim placuszkom nikt się nie oprze :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, uwielbiam placki ziemniaczane, a te wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oh wow these look epic! I have never tried potato pancakes before, but I know I would love them! xo

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja uwielbiam placki ziemniaczane... mogłabym je jeść cały czas, na okrągło :) Apetyczne :) Najczęściej zajadam placki właśnie ze śmietaną, najlepiej taką kwaśną, swojską :D na drugim miejscu są placki z sosem mięsnym albo z gulaszem :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaczane są moim faworytem, ale kocham też placki z cukinii :) Ja również ciepło pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Bardzo lubię placki ziemniaczane Ale robię je bez cebuli. Lubię Też podawać je z sosem czosnkowym na jogurcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez cebuli próbowałam na słodko, ale w wytrawnej wersji jest u mnie obowiązkowo.

      Usuń
  9. pyszne placuszki, w sam raz do lekkiego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Placki ziemniaczane to jest to! W każdej postaci przyjmę! Chętnie wypróbuję taką, bo jest bardzo ciekawa, nietypowa.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ bym teraz zjadła placki ziemniaczane. Całe wieki nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. These look incredible Kasia! I love how golden you've managed to get them, I have to try them xo

    OdpowiedzUsuń