Dzisiaj trochę polskiej tradycji z ziemniakiem w roli głównej. Placki ziemniaczane to prosty i szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Uwielbiam je, ponieważ przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Najbardziej lubię te złociste i chrupiące na zewnątrz oraz delikatne w środku. Ich smak świetnie dopieszcza świeży koper oraz kwaśna śmietana.
Potrzebne składniki
- 800 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek koperku
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia)
Przygotowanie
KROK 1. Obrane ziemniaki ścieramy wraz z cebulą na tarce o drobnych oczkach. Startą masę przekładamy na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Masę przekładamy do miski, a z naczynia odlewamy delikatnie wodę zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą dodajemy do odciśniętych ziemniaków i cebuli.KROK 2. Następnie dodajemy jajka, mąkę, śmietanę (zapobiega ciemnieniu masy), przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Porcje masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Gotowe placki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem lub ulubionym sosem.
Uwielbiam placki ziemniaczane, a my zawsze z cukrem jedliśmy. Zrobiłaś mi smaku
OdpowiedzUsuńCieszę się :D U mnie zawsze królowały te w wersji wytrawnej. Na słodko też miałam okazję próbować. Są inne, bo przygotowywane bez dodatku cebuli i czosnku, ale równie smaczne :)
Usuńuwielbiam placki wszelakie, a wiadomo, że król jest jeden i jest nim właśnie Placek Ziemniaczany :) Ze śmietaną i taką ilością koperku jeszcze nie próbowałam, a więc zapisuję :D nie mogę się ich doczekać!♥
OdpowiedzUsuńJa również kocham rozmaite placki, ale to prawda - król jest jeden :D Gorąco polecam wersję z koperkiem :)
UsuńAle pysznie wyglądają. Narobiłaś mi smaka. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńTakim placuszkom nikt się nie oprze :-)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńAle fajne placuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszności, uwielbiam placki ziemniaczane, a te wyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńOh wow these look epic! I have never tried potato pancakes before, but I know I would love them! xo
OdpowiedzUsuńThank You :) Potato pancakes are delicious! :)
UsuńJak ja uwielbiam placki ziemniaczane... mogłabym je jeść cały czas, na okrągło :) Apetyczne :) Najczęściej zajadam placki właśnie ze śmietaną, najlepiej taką kwaśną, swojską :D na drugim miejscu są placki z sosem mięsnym albo z gulaszem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
Ziemniaczane są moim faworytem, ale kocham też placki z cukinii :) Ja również ciepło pozdrawiam :)
UsuńPerfekcyjne placki! Zamawiam dwa :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :D
UsuńBardzo lubię placki ziemniaczane Ale robię je bez cebuli. Lubię Też podawać je z sosem czosnkowym na jogurcie :)
OdpowiedzUsuńBez cebuli próbowałam na słodko, ale w wytrawnej wersji jest u mnie obowiązkowo.
Usuńpyszne placuszki, w sam raz do lekkiego obiadu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPlacki ziemniaczane to jest to! W każdej postaci przyjmę! Chętnie wypróbuję taką, bo jest bardzo ciekawa, nietypowa.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńOjojo. Takie jedzenie to ja rozumiem ;)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńSmakowicie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńAleż bym teraz zjadła placki ziemniaczane. Całe wieki nie robiłam :)
OdpowiedzUsuń:D :D
UsuńThese look incredible Kasia! I love how golden you've managed to get them, I have to try them xo
OdpowiedzUsuńThank you very much and I recommend :)
UsuńŚwietny ten dodatek koperku!
OdpowiedzUsuń:D
Usuń