Przepis na smaczne i pożywne klopsiki z polędwiczek drobiowych w aromatycznym i wyrazistym sosie curry z brokułami. Klopsiki są lekkie, mięciutkie i delikatne, a ich smak podkreśla dodatek parmezanu oraz kremowy sos curry na bazie mleczka kokosowego. Możemy podawać je z rozmaitymi dodatkami - ryżem, kaszą lub makaronem. Świetnie sprawdzą się również w towarzystwie świeżego pieczywa oraz ziemniaczanego puree.
Uwielbiam dania, które można przygotować dzień wcześniej i cieszyć się pełnią ich smaku na drugi dzień np. po powrocie z pracy. Takie klopsiki to także świetne rozwiązanie do lunchboxa - wystarczy podgrzać je w mikrofalówce :)
Potrzebne składniki
KLOPSIKI
- 500 g polędwiczek z kurczaka
- 5 łyżek startego parmezanu
- 2 cebule szalotki
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka żółtej pasty curry
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
- mąka (do obtoczenia)
+ bulion
SOS CURRY
- 1 szklanka bulionu
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 płaska łyżka żółtej pasty curry
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżka natki pietruszki
- szczypta kaffiru
- sól i pieprz do smaku
+ 1 mały brokuł
Przygotowanie
KROK 1. Brokuł dzielimy na różyczki, które wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy al dente przez 2 - 3 minuty. Następnie hartujemy je zimną wodą, aby zachowały swój piękny zielony kolor.
KROK 2. Cebulkę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekany ząbek czosnku i studzimy. Oczyszczone polędwiczki mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulką, dodajemy do nich jajko, pastę curry, parmezan oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrabiamy masę i formujemy malutkie klopsiki, które obtaczamy delikatnie w mące. Klopsiki wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy je i odkładamy na chwilę na talerz.
* Jeśli klopsiki podczas formowania kleją nam się zbytnio do rąk, to zwilżmy delikatnie dłonie wodą.
** Jeśli masa mięsna wydaje się zbyt rzadka, dodajmy do niej odrobinę bułki tartej.
KROK 3. Z pozostałego z gotowania klopsików bulionu odlewamy szklankę i zagotowujemy go ranem z mleczkiem kokosowym oraz pastą curry. Powstały sos doprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem i zmielonymi liśćmi limonki (kaffirem). Na koniec dodajemy natkę pietruszki, wsadzamy klopsiki oraz różyczki brokuła, ponownie zagotowujemy i gotowe! :)
Klopsiki świetnie komponują się z ryżem jaśminowym oraz kaszą bulgur.
Lubicie ostre smaki?
Klopsiki możemy przygotować także w wersji mocno pikantnej.
Wystarczy dodać do sosu papryczkę chili lub więcej pasty curry.
Co zrobić, aby brokuł nie rozpadł się w sosie?
Pamiętajmy, aby brokuły zawsze gotować al dente.
Tak przygotowane zachowają swoją strukturę oraz wartości odżywcze.
* * *
Danie jest idealne dla wszystkich zapracowanych.
Na drugi dzień wystarczy je podgrzać i mamy gotowy obiad :)
Fajna inspiracja na wegańskie danie chociaż ja nie uzywam gotowych past bo mają sól ;)
OdpowiedzUsuńJa też wolę sama komponować przyprawy, ale czasami oryginalne pasty dodają niesamowitego smaku potrawie dzięki zawartości składników, których nie mogę u nas dostać :)
UsuńWygląda wyśmienicie :) Wspaniały przepis, pozwól że zapiszę go sobie i spróbuję zrobić w wolnej chwili :) Apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
Dziękuję :) Jak najbardziej - gorąco polecam i również ciepło pozdrawiam :)
UsuńLubię brokuły♥
OdpowiedzUsuńDobrego tygodnia :)
UsuńDziękuję i wzajemnie! :)
UsuńBardzo fajny pomysł na obiadek Kasiu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńMuszę przyznać, że takie danie prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Dziękuję :)
UsuńKary i brokuły ohh uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńJa też :D
UsuńQue buena pinta! Buenas noches! 💓💓💓
OdpowiedzUsuńThank You! :)
UsuńŚwietnie dobrałaś smaki!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMoje smaki! Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńŻałuję, że nie mam maszynki do mielenia mięsa ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńZ chęcią się skusimy, curry to zdecydowanie nasze smaki :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :D
UsuńPyszna propozycja na obiad. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPyszne danie na obiad. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również pozdrawiam :)
UsuńNarobiłaś tylko "smaka" na klopsiki, wyglądają bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńAle to danie ma kolory *.*
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle to wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Zapraszam na ostatni post -> WWW.KARYN.PL
Dziękuję :)
Usuńbardzo lubię brokuły a mój P uwielbiam curry więc chyba już wiem, co zrobię jutro na kolację :D wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i gorąco polecam :)
UsuńCzekam na kolejne propozycje <3
OdpowiedzUsuńDziś nadrabiam zaległości ;)
Usuńale mi smaku zrobiłas na to danie
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuńoho i znowu tu zgłodniałam!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam curry. Muszę wypróbować ten przepis, coś mi się wydaje że przypadnie mi do gustu!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :D
UsuńUwielbiam curry, a te klopsiki są po prostu genialne!!! Zrobiłam wczoraj na obiad i przepadłam!
OdpowiedzUsuń