Dzisiaj zapraszam na lekkie i pożywne pulpeciki z indyka w sosie z brązowych pieczarek. Gotowane w bulionie pulpeciki są smaczne i soczyste, a sos cudownie dopełnia ich smak. Uwielbiam to połączenie, ponieważ przenosi mnie w najlepsze smaki dzieciństwa i kuchnię mojej Mamy oraz Babci. Pulpeciki świetnie komponują się z puree ziemniaczanym, ale także świeżym pieczywem i różnego rodzaju kaszami. Gorąco polecam! :)
PULPETY
- 400 g piersi z indyka
- 4 brązowe pieczarki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- tymianek
- koperek
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
+
- mleko (do namoczenia bułki)
- mąka (do obtoczenia pulpetów)
- bulion (do gotowania)
SOS PIECZARKOWY
- 300 g brązowych pieczarek
- 1 cebula
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz
- bulion
- 1,5 łyżki masła
- mały pęczek świeżego koperku
Przygotowanie
KROK 1. Pierś z indyka mielimy, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojoną drobno cebulkę szklimy na oliwie, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, odparowujemy z nich wodę i delikatnie solimy. Cebulkę i pieczarki dodajemy do zmielonego mięsa wraz z namoczoną kajzerką i jajkiem, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy farsz. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, obtaczamy je delikatnie w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut.KROK 2. Następnie przygotowujemy sos. Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody oraz lekkiego zarumienienia. Do pozostałego z gotowania pulpetów bulionu dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką (najpierw zahartowaną odrobiną bulionu), dodajemy świeży koperek, doprawiamy solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Do sosu dodajemy pulpety i gotowe!** Gęstość sosu zależy od ilości użytego bulionu. Jeśli chcemy, aby był gęstszy, dodajmy go mniej.
Och, ale bym zjadła. Zapachniało domowym obiadem :)
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńFajne pulpety:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńtakie pulpeciki z chęcią bym zjadła
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPysznie wyglądają 💚💛💙
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńFajne są te pulpeciki :-) lubię takie obiadki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Je też ;)
Usuńuwielbiam taki sosik :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńPulpeciki mogłabym jeść codziennie <3 To coś dla mnie <3
OdpowiedzUsuńJa też :D
UsuńTakie pulpeciki to dla moich rodziców ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńYum.
OdpowiedzUsuńThank You :)
UsuńKasiu jak zawsze pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Joasiu :*
UsuńPyszny i niezwykle apetyczny obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUWielbiam sos pieczarkowy!
OdpowiedzUsuńJa też :D
Usuń