Cukinia często gości w mojej kuchni w wytrawnych odsłonach. Tym razem zapraszam na jej słodkie wydanie. Ciasto z jej dodatkiem jest delikatne, puszyste i wilgotne, a co najważniejsze niezwykle smaczne. Uwielbiam ją w połączeniu z kakao i bakaliami. To aromatyczne i intensywnie czekoladowe ciasto doskonale komponuje się z filiżanką kawy. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jego wierzch zdobi masa orzechowa. Gorąco polecam! :)
Potrzebne składniki
CIASTO
- 450 g cukinii
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki kakao
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- garść bakalii
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
WIERZCH
- masło orzechowe
- cukier puder
- mielone orzeszki ziemne
* Szklanka w moim przepisie ma pojemność 200 ml
** Ciasto piekłam w okrągłej blaszce o średnicy 26 cm
Przygotowanie
KROK 1. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odstawiamy na około 10 minut, a następnie odciskamy ją z nadmiaru wody. Jajka za pomocą miksera ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie powoli dolewamy olej, cały czas miksując. Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy kakao, sodę i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Suchą masę łączymy z wcześniej ubitymi mokrymi składnikami, a na koniec dodajemy odciśniętą cukinię oraz bakalie.KROK 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowaną masę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C (pieczenie góra - dół) przez około 50 minut (do suchego patyczka).KROK 3. Kiedy ciasto ostygnie, smarujemy jego wierzch masłem orzechowym i posypujemy startymi orzeszkami ziemnymi wymieszanymi z cukrem pudrem*.* Ciasto możemy udekorować także samym cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Lubicie korzenne ciasta?Jeśli tak, to dodajcie do masy 1,5 łyżeczki cynamonu lub przyprawę korzenną.Ciasto w takiej wersji świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Ciasto polecam podawać w połączeniu z filiżanką latte lub ciepłego kakao.
Super♥
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPodziwiam, jak pięknie Ci wyrosło :) Widać, ze jest bardzo soczyste :) Mniam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPięknie wygląda, musi być bardzo wilgotne i pulchne :)
OdpowiedzUsuńO tak :) Dziękuję :)
UsuńTo moje ulubione ciasto czekoladowe!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJak zmacznie, a jak zdrowo :) Na takie ciasto można się skusić :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPięknie i pysznie wygląda :) Na pewno wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńRobiliśmy podobne, jest mega smaczne :)
OdpowiedzUsuńO tak! :) Wszystkie ciasta z dodatkiem warzyw są niesamowicie pyszne :)
UsuńTakiego wariantu z cukinią nie jadłam❤
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńBardzo lubię ciasta z cukinią, a Twoje prezentuje się obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńAle czekoladowe to ciasto. Mniami :)
OdpowiedzUsuńDodałam dużo kakao :D Bardzo lubię :D :D
Usuńpysznie wygląda to ciasto i widać że wilgotne a takie lubię najbardziej
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNa pewno smakuje równie dobrze jak wygląda :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam i gorąco polecam :)
UsuńWoow! Rewelacyjny przepis! Wygląda cudownie, a w smaku pewnie jest jeszcze lepsze! Ja uwielbiam słodycze, ale od jakiegoś czasu staram się zmienić nieco swoje nawyki żywieniowe, więc ten przepis będzie idealny jako słodka przekąska. Ostatnim moim odkryciem były kulki mocy z nasionami chia, które też są obłędne, więc jeśli jeszcze nie próbowałaś, to jak najbardziej polecam! Świetnie, że dzielisz się takimi oryginalnymi pomysłami. Będę wpadać częściej. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Zdrowych słodkości nigdy za wiele ;) Ja uwielbiam te z dodatkiem daktyli - kulki, batoniki oraz jogurty. Często robię takie kuleczki energetyczne z dodatkiem daktyli - najlepsze są ze świeżych :) Ja również pozdrawiam :)
Usuń