2019-11-17

Ciasto czekoladowe z cukinią

Cukinia często gości w mojej kuchni w wytrawnych odsłonach. Tym razem zapraszam na jej słodkie wydanie. Ciasto z jej dodatkiem jest delikatne, puszyste i wilgotne, a co najważniejsze niezwykle smaczne. Uwielbiam ją w połączeniu z kakao i bakaliami. To aromatyczne i intensywnie czekoladowe ciasto doskonale komponuje się z filiżanką kawy. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, a jego wierzch zdobi masa orzechowa. Gorąco polecam! :)
ciasto z cukinią
Potrzebne składniki

CIASTO
- 450 g cukinii
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki kakao
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- garść bakalii
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

WIERZCH
- masło orzechowe
- cukier puder
- mielone orzeszki ziemne

* Szklanka w moim przepisie ma pojemność 200 ml
** Ciasto piekłam w okrągłej blaszce o średnicy 26 cm

Przygotowanie
KROK 1. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, odstawiamy na około 10 minut, a następnie odciskamy ją z nadmiaru wody. Jajka za pomocą miksera ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie powoli dolewamy olej, cały czas miksując. Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy kakao, sodę i proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Suchą masę łączymy z wcześniej ubitymi mokrymi składnikami, a na koniec dodajemy odciśniętą cukinię oraz bakalie.

KROK 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowaną masę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C (pieczenie góra - dół) przez około 50 minut (do suchego patyczka). 

KROK 3. Kiedy ciasto ostygnie, smarujemy jego wierzch masłem orzechowym i posypujemy startymi orzeszkami ziemnymi wymieszanymi z cukrem pudrem*. 

* Ciasto możemy udekorować także samym cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Ciasto czekoladowe z cukinią
Lubicie korzenne ciasta?

Jeśli tak, to dodajcie do masy 1,5 łyżeczki cynamonu lub przyprawę korzenną.

Ciasto w takiej wersji świetnie sprawdzi się na świątecznym stole.
Ciasto czekoladowe z cukinią
Ciasto polecam podawać w połączeniu z filiżanką latte lub ciepłego kakao.
ciasto z cukiną

28 komentarzy:

  1. Podziwiam, jak pięknie Ci wyrosło :) Widać, ze jest bardzo soczyste :) Mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, musi być bardzo wilgotne i pulchne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zmacznie, a jak zdrowo :) Na takie ciasto można się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie i pysznie wygląda :) Na pewno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. O tak! :) Wszystkie ciasta z dodatkiem warzyw są niesamowicie pyszne :)

      Usuń
  6. Takiego wariantu z cukinią nie jadłam❤

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię ciasta z cukinią, a Twoje prezentuje się obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda to ciasto i widać że wilgotne a takie lubię najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno smakuje równie dobrze jak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Woow! Rewelacyjny przepis! Wygląda cudownie, a w smaku pewnie jest jeszcze lepsze! Ja uwielbiam słodycze, ale od jakiegoś czasu staram się zmienić nieco swoje nawyki żywieniowe, więc ten przepis będzie idealny jako słodka przekąska. Ostatnim moim odkryciem były kulki mocy z nasionami chia, które też są obłędne, więc jeśli jeszcze nie próbowałaś, to jak najbardziej polecam! Świetnie, że dzielisz się takimi oryginalnymi pomysłami. Będę wpadać częściej. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Zdrowych słodkości nigdy za wiele ;) Ja uwielbiam te z dodatkiem daktyli - kulki, batoniki oraz jogurty. Często robię takie kuleczki energetyczne z dodatkiem daktyli - najlepsze są ze świeżych :) Ja również pozdrawiam :)

      Usuń