Dzisiaj ugotowałam zupę krem z korzenia pietruszki i mleczka kokosowego. Przygotowanie jej było bardzo proste, ale efekt końcowy cudownie rozpieścił kubki smakowe. Krem jest lekko słodki, a jego konsystencja niezwykle delikatna. Pasują do niego wytrawne dodatki, ale w ciepłe dni możemy podawać go także w towarzystwie owoców. Gorąco polecam! :)
Potrzebne składniki
- 300 g korzenia pietruszki (po obraniu)
- 200 g mleczka kokosowego
- 250 ml mleka
- 300 ml bulionu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju kokosowego
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło oraz olej kokosowy i smażymy pokrojoną pietruszkę do momentu, aż zacznie uwalniać intensywnie słodki aromat oraz lekko się rumienić (około 10 minut). Następnie zalewamy ją mlekiem i gotujemy przez kolejne 10 minut tak, aby odpowiednio zmiękła, a mleko się zredukowało.
KROK 2. Kolejno wlewamy mleczko kokosowe i znowu gotujemy (około 5 minut), pamiętając o mieszaniu. Na sam koniec dodajemy bulion, szczyptę gałki muszkatołowej oraz białego pieprzu i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość miksujemy na jednolitą oraz gładką masę i doprawiamy do smaku solą.
Krem podajemy z ulubionymi dodatkami.Ja podałam go ze świeżymi morelami, rukwią wodną oraz orzechami nerkowca.
Nerkowce swoim delikatnie słodkim smakiem doskonale podkreślają smak zupy.
Krem w wersji z dodatkiem owoców, doskonale sprawdzi się także z mango, ananasem lub gruszką.W wersji wytrawnej świetnym dodatkiem będzie świeży koperek.
Pyszna propozycja. Wszystko na mleku kokosowym biore w ciemno :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kasiu :)
Dziękuję bardzo i ja również pozdrawiam :)
Usuńbardzo ciekawa zupa
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMmmm, smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBardzo fajna zupka, musi być pyszna :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i potwierdzam :) Ja się w niej zakochałam :)
UsuńBardzo fajny pomysł na niebanalną zupę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńTy to zawsze wiesz jak mnie zaskoczyć kulinarnymi połączeniami. I to pozytywnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Dziękuję :*
UsuńOryginalna propozycja i do tego jak pięknie podana!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPysznie wygląda i musi być obłędna w smaku!
OdpowiedzUsuńDziękuję i potwierdzam - jest pyszna :)
UsuńA pietruszka taka droga :(
OdpowiedzUsuńNiestety... Powiedzenie "tania jak pietruszka" można schować do lamusa :/
UsuńNie znam takiego powiedzenia ;)
UsuńJa znałam. Już nieaktualne ;)
UsuńTo mój pierwszy przepis z użyciem mleczka kokosowego - bardo udany!!! Idealny na taką pogodę... :) Troszkę egzotyki na pochmurny dzień.
OdpowiedzUsuń