Witajcie! :) Wracam do Was z nowymi połączeniami, które kocham tworzyć w mojej kuchni. Uwielbiam, gdy w efekcie powstaje niezwykle smaczna i finezyjna całość, ale nadal mogę zachwycać się smakiem poszczególnych składników dania. Dzisiaj zapraszam Was na makaron z kurkami i fasolką szparagową w kremowym sosie śmietankowym. Wspaniale komponują się tu także delikatne i lekko słodkie orzechy nerkowca. Zachwyciło mnie to proste i szybkie w przygotowaniu połączenie, dlatego jeszcze nie raz zagości na moim stole. Gorąco polecam! :)
Potrzebne składniki
- makaron tagliatelle
- 200 g świeżych kurek
- 2 cebule szalotki
- 40 g orzechów nerkowca
- garść żółtej fasolki szparagowej
- 100 g śmietany 18%
- 100 g śmietanki kremówki
- mały ząbek czosnku
- plaster masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta białego pieprzu
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczoną fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie około 8 - 10 minut, odcedzamy i krótko polewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Fasolka powinna być ugotowana al dente, ponieważ wtedy zachowa najwięcej wartości odżywczych.
KROK 2. Kurki płuczemy zimną wodą, a następnie delikatnie osuszamy je na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki. Na maśle szklimy pokrojone szalotki, a następnie dodajemy kurki, lekko solimy i dusimy około 5 minut na małym ogniu. Całość zalewamy śmietaną 18% oraz kremówką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy nerkowca, gałkę muszkatołową, biały pieprz oraz sól. Wszystko dusimy jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu.
KROK 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron dodajemy wraz fasolką szparagową do powstałego sosu z kurkami, mieszamy i wykładamy na talerze.
Do sosu możemy dodać także posiekany świeży tymianek lub natkę pietruszki.
Trwa sezon na kurki. Warto sięgać po te grzyby, ponieważ niosą w swoim składzie błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, D, E i H oraz składniki mineralne m.in. żelazo, cynk i potas. Kurki w 90% składają się z wody, a pozostałe 10% stanowią węglowodany, tłuszcze oraz dobrze przyswajalne białka.
Zdecydowanie jestem na tak i spisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńMakarony to moja miłość:)
OdpowiedzUsuńMoja również :D
UsuńChętnie bym zjadła. Fajny pomysł na obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńProsto, pysznie i kolorowo - mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńBardzo interesujący przepis. Oby tak dalej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńŚwietnie połączyłaś składniki!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńSuper, bardzo podoba mi się makaron z takimi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńKocham makarony praktycznie ze wszystkim :)
OdpowiedzUsuń:D :D
UsuńZ chęcią bym nawet teraz zjadła :D Tylko makaron musiałby być bezglutenowy, ale to nie problem :D
OdpowiedzUsuń:) :) Gorąco polecam i w wersji bezglutenowej :)
UsuńSuper danie! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńKurki i fasolka <3
OdpowiedzUsuń:)
Usuń