Kocham smak mango i kokosa, które razem stanowią niebiański duet kulinarny. Postanowiłam połączyć te smaki i stworzyć wyborny deser, który rozpieści kubki smakowe wielbicieli egzotycznych słodkości. Dzisiaj zapraszam Was na delikatny i kremowy sernik kokosowy na kruchym cieście, wykończony delikatnym musem z mango i mascarpone. Sernik zagości na moim stole w te święta, ale już wiem, że będę wracała do niego bardzo często. Gorąco polecam Wam ten deser i mam nadzieję, że Was zachwyci tak samo jak mnie :D
Potrzebne składniki
CIASTO
- 160 g mąki
- 100 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 2 żółtka
- 50 g cukru pudru
- 20 g drobnych wiórków kokosowych
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA
- 1 kg tłustego twarogu
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe
- 80 g miękkiego masła
- 6 żółtek
- 8 białek
- 1 opakowanie cukru kokosowego do ciast (20 g)
- 60 ml śmietanki kokosowej
MUS MANGO - MASCARPONE
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 350 g pulpy z mango
- 15 g żelatyny w proszku
- 5 łyżek cukru pudru
DODATKI
- wiórki kokosowe
KROK 1. CIASTO. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy i wykładamy na dno wysokiej tortownicy o średnicy 26 cm posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiekamy ciasto 10 - 13 minut, a następnie studzimy.KROK 2. MASA SEROWA. Twaróg dokładnie mielimy (najlepiej 3 razy). Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy je na puszysto z miękkim masłem i cukrem pudrem, który dosypujemy partiami. Następnie dodajemy zmielony ser i miksujemy na małych obrotach do dobrego połączenia. Dalej miksując na niewielkich obrotach dodajemy kolejno śmietankę kokosową, cukier kokosowy i budynie śmietankowe. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Bardzo delikatnie mieszamy, ale tak by masa była gładka i jednolita. Masę wylewamy na kruchy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 60 minut (grzanie góra - dół).* Na dnie piekarnika ustawiłam duże naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, która świetnie nawilżała sernik podczas pieczenia.* Pamiętajmy, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Przed przygotowaniem ciasta wyciągnijmy je około 2 godziny wcześniej z lodówki.* Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, stopniowo uchylając je bardziej.KROK 3. MUS MANGO - MASCARPONE. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko na tyle aby dobrze ją przykryła i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia. Pulpę z mango przekładamy do garnka i zagotowujemy, ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i studzimy. Do ostudzonej pulpy z żelatyną dodajemy serek mascarpone i miksujemy delikatnie dla dobrego połączenia. Śmietankę dokładnie ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na ostudzony sernik.
Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do lodówki do odpowiedniego stężenia.
Pyszny serniczek, chętnie zjadła bym kawałek :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPiękny serniczek:)
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt ;)
Dziękuję bardzo :)
UsuńMoja mama lubi takie połączenie❤
OdpowiedzUsuń:))))
UsuńSmak bajeczny :)
OdpowiedzUsuńO tak! Potwierdzam :)
Usuń"Kradnę" ten przepis :D Uwielbiam serniczki :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :) :)
UsuńCudny jest ten sernik. Zrobię w weekend na imieniny męża. Czy mogę zastąpić czymś śmietankę kokosową?
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Tak, można użyć zwykłej śmietany kremówki :)
UsuńAleż smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńAle kolorki i delikatność :) Super przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :*
UsuńKokosowy serniczek...mmm na pewno go spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :)
Usuńbardzo lubię mango więc to coś dla mnie
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńKokos niekoniecznie ale mango jak najbardziej!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa też kocham połączenie mango i kokosa. Tego przepisu potrzebowałam!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :) Dla mnie to połączenie idealne <3
Usuń