Uwielbiam kolory w kuchni! A skoro wiosna za oknem to niech zagości też i na naszych talerzach :) Dzisiaj zapraszam na lekkie pulpety z piersi indyka z zielonymi różyczkami brokuła. Pulpety są smaczne, lekkie i pożywne. Taka warzywna niespodzianka w środku będzie świetnym urozmaiceniem naszego obiadu. Gorąco polecam! :)
Potrzebne składniki
- 400 g piersi z indyka
- 1 mały brokuł
- 1 jajko
- 2 cebule szalotki
- bułka (u mnie jaglana)
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżeczka nasion siemienia lnianego
- sól i pieprz do smaku
- mąka (do obtaczania)
- mleko (do namaczania)
- oliwa z oliwek
- bulion
Przygotowanie
KROK 1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je przez 2 - 3 minuty w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie. Następnie odcedzamy je i od razu wkładamy do zimnej wody, aby zachowały jędrność i piękny zielony kolor.KROK 2. Bułkę rwiemy na kawałki i namaczamy w mleku. Szalotki drobno siekamy i szklimy na oliwie z oliwek. Oczyszczoną pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa wraz z podsmażoną cebulką i namoczoną bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajko, świeży tymianek, suszone pomidory, czosnek granulowany, siemię lniane (opcjonalnie), doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wyrabiamy masę.KROK 3. Porcje masy spłaszczamy na dłoni, układamy na niej różyczkę brokułu i formujemy pulpety, które obtaczamy w mące. Uformowane pulpety wkładamy do gorącego bulionu i gotujemy je około 15 minut.
Gotowe pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie komponują się ze świeżymi warzywami, ryżem, rozmaitymi kaszami lub purée ziemniaczanym. Idealnie pasuje do nich sos, który możemy przygotować na bazie bulionu, w którym się gotowały. Wystarczy lekko zagęścić go mąką, śmietaną lub sosem pomidorowym. Smak sosu dobierzmy do naszych upodobań smakowych.
Dzieci kochają niespodzianki, także te na talerzu. Może niektóre niejadki pokochają i brokuły? ;)
Jakie to fajne. Moja Mama byłaby zadowolona ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :) :)
UsuńCoś w sam raz dla niejadków warzyw. Można im warzywka przemycić w ten sposób :)
OdpowiedzUsuńO tak! :) Drzewko niespodzianka :)
UsuńWow! Muszę takie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :)
UsuńWygląda to mega! Musi dobrze smakować!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńZdrowo, smacznie i pięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :*
UsuńGenialnie to wygląda, pulpetów z brokułami wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńFajna niespodzianka :) super to wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńlook delicious and healthy...
OdpowiedzUsuńhave a great day
Thank You :)
UsuńWspaniale wygląda w przekroju :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda to genialnie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń