Bardzo lubię, gdy w kuchni unosi się intensywnie cytrusowa nuta, która cudownie pobudza zmysły i zachwyca je swoją świeżością. Dzisiaj ten smak i aromat zawarł się w kremowym risotto z limonką, melisą oraz delikatnym tuńczykiem. Wszystkie składniki tworzą niezwykle smaczne i zgrane połączenie, a dodatek białego tuńczyka zapewni nam cenne źródło białka, kwasów omega-3 oraz witamin A, E, D i PP.
Potrzebne składniki
- 160 g ryżu Arborio
- 2 cebule szalotki
- 1 lampka wytrawnego białego wina
- 100 g białego tuńczyka z zalewy oliwnej
- 2 łyżki startego parmezanu
- skórka otarta z limonki
- sok z 1/2 limonki
- mały pęczek melisy
- 0,6 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie dodajemy sok wyciśnięty z połowy limonki, a następnie podlewamy partiami bulionem warzywnym, pamiętając o częstym mieszaniu.KROK 2. Białego tuńczyka odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ryżu. Na sam koniec do risotto dodajemy skórkę otartą z limonki, posiekane listki melisy, parmezan i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i dajemy dojść daniu około 2 - 3 minuty.
Smak i prostota. Czego chcieć więcej? ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwygląda smacznie, ale tuńczyk to nie moje smaki :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Biały tuńczyk jest zupełnie inny - bardzo delikatny w smaku :)
UsuńPyszności, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńLimonkowe ? Mniam ❤
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńMiłego dnia :)
UsuńZdrowo i smacznie, tak lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńBardzo ciekawy dodatek melisy :) Nie wpadłybyśmy na ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Było jeszcze bardziej cytrusowo :)
UsuńMelisa i limonka - coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam melisę, więc tym bardziej jestem na tak :)
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńUwielbiam risotto, więc chętnie przygarnę ten przepis.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńIntrygujące połączenie?
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMNiami, ale super przepis, bardzo nietypowy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda pysznie i pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Potwierdzam :D
UsuńWygląda pysznie i chyba się zdecyduje,żeby to zrobić. Zaraz pędzę na zakupy :)
OdpowiedzUsuńZapraszam tez do siebie
https://kulinarnepodbojemimi.blogspot.com/
Bardzo dziękuję i gorąco polecam :)
OdpowiedzUsuń