Dzisiaj zapraszam Was na szybkie i proste w przygotowaniu placuszki z cukinii i tofu. Dodatek serka sojowego sprawi, że nasze placuszki zyskają sporą porcję białka oraz lekko wędzonego smaku. Idealnie komponują się z dodatkiem jogurtu greckiego lub sosu pomidorowego. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Potrzebne składniki
- 2 średnie cukinie
- 150 g wędzonego tofu
- 1 niewielka cebula
- 8 łyżek mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- mały pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na około 10 minut, aby puściła sok. Po tym czasie cukinię lekko odciskamy i odlewamy nadmiar soku.KROK 2. Do cukinii dodajemy startą na tarce cebulę oraz wędzone tofu, jajka, mleko, posiekaną natkę pietruszki oraz przesianą mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.KROK 3. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy porcje masy i smażymy je z obu stron na lekko rumiany kolor. Placki po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe placuszki podajemy z jogurtem, śmietaną lub sosem pomidorowym.
Apetyczne❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńO mniam, jeszcze fajny do tego dip i jest super obiad lub lunch :D
OdpowiedzUsuńO tak! :) Świetny jest dip jogurtowy albo tzatzyki :D
UsuńWyglądają mega smacznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) :*
UsuńWyglądają pysznie :) Na pewno jeszcze lepiej smakują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńFajny pomysł na placuszki, wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńZrobiłam Pani Kasiu. Wyszły pyszne, tylko zamiast pietruszki dałam koperek.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
UsuńNa pewno są pyszne i jeszcze tofu mniamm ❤
OdpowiedzUsuńO tak :) Zagoszczą u mnie jeszcze nie raz :)
UsuńZjadłabym ;) I do tego jeszcze sos czosnkowy - pycha!
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńOstatnio coraz częściej sięgam po tofu. Nawet przekonałam do niego męża. Chętnie wypróbuję twój przepis.
OdpowiedzUsuńTo ja u mnie ;) Gorąco polecam :)
UsuńSmaczny przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń