W tym roku na świąteczny stół postanowiłam przygotować coś zupełnie nowego. Prosta, postna potrawa czyli czarna soczewica w towarzystwie grzybów i serka mascarpone jest naprawdę przepyszna! Z pewnością zagości u mnie jeszcze nie raz. Może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do dań głównych. Gorąco polecam Wam to połączenie! Życzę Wam wesołych i smacznych Świąt! :)
Potrzebne składniki
- 300 g czarnej soczewicy
- 2 duże garści suszonych grzybów
- 2 cebule cukrowe
- 200 g serka mascarpone
- 150 ml wywaru grzybowego
- garam masala
- listek laurowy
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
+ 0,5 l bulionu warzywnego
Przygotowanie
KROK 1. Suszone grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je przez około 15 minut w bulionie warzywnym wraz z wodą, w której moczyły się grzyby oraz listkiem laurowym.KROK 2. Soczewicę płuczemy i gotujemy przez około 45 minut (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody). Solimy dopiero pod koniec gotowania.KROK 3. Pokrojone cebule szklimy na oleju, dodajemy ugotowane grzyby i chwilę wszystko przesmażamy.KROK 4. Do odcedzonej soczewicy dodajemy cebulkę z grzybami oraz serek mascarpone wymieszany z wywarem grzybowym. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i przyprawą garam masala, zagotowujemy i gotowe!* Dla smaku do dania możemy dodać także łyżkę syropu klonowego.
Danie świetnie smakuje z dodatkiem pestek dyni i świeżą zieleniną.
Ciekawe połączenie. Wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńmascarpone?jestem na tak❤
OdpowiedzUsuń:* <3
Usuńudanego roku 2019:)
UsuńCześć Kasiu. Lubię soczewicę, a pomysł jej podania z grzybkami, bardzo spodobał mi się.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Małgosiu :)
UsuńCiekawe danie na pewno warto zrobić. Szczęśliwego Nowego Roku.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Szczęśliwego! :D
UsuńZ ogromną chęcią wprosiłabym się na taki obiad :)
OdpowiedzUsuń:* :*
UsuńFajny przepis. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :D
UsuńKiedy zobaczyłam zdjęcie skojarzyło mi się z Nesquikami na mleku xD Dziwne. Wiem :P
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w zbliżającym się Nowym Roku :)
Rzeczywiście, wygląda podobnie ;) Dziękuję, ja również życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)
UsuńSoczewica z grzybami! Musimy taką potrawkę zrobić, bo większość składników mamy :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :)
UsuńZnów mnie zaskakujesz i kolejny raz bardzo mi się podoba połączenie smaków. Muszę to danie koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Jest pyszne! :) Bardzo ważny jest bulion :)
UsuńCiekawe połączenie :) Uwielbiam soczewicę i chętnie wypróbuję ten sposób podania.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam :)
Usuńciekawe danie
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo zaintrygowała mnie ta potrawa!
OdpowiedzUsuńPolecam :) Pycha połączenie :)
Usuńczatnej soczewicy jeszcze nie przygotowywałam i nie jadłam, zieloną, czerwoną - lubię :) dzięki za ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńCzarna jest wyjątkowa. Ma bardzo ciekawy i niepowtarzalny smak. Dla mnie jest bardziej wyrazista :)
UsuńRównież do tej pory nie jadłem czarnej soczewicy :)
OdpowiedzUsuń