Święta zbliżają się wielkimi krokami. Każdego roku przygotowuję dla mojej Rodziny aromatyczne pierniczki korzenne. Ten przepis sprawdza się u mnie od lat. Pierniczki można upiec w ostatniej chwili. Wystarczy im tydzień, aby nabrały wspaniałego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości oraz miękkości. Gorąco polecam! :)
Potrzebne składniki
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 200 g miodu lipowego
- 130 g masła
- 1 opakowanie przyprawy korzennej
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- szczypta soli
Przygotowanie
KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego przyprawę korzenną oraz miód lipowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.KROK 2. Jogurt naturalny łączymy z sodą oczyszczoną oraz proszkiem do pieczenia i odstawiamy na chwilę, aby mieszanka zaczęła pracować i delikatnie urosła.KROK 3. Do dużej miski dodajemy suche składniki: przesiane obie mąki, cynamon, kakao oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z nich pianę, a następnie dodajemy do niej kolejno żółtka oraz wyrośniętą mieszankę proszku, sody i jogurtu. Suche składniki mieszamy z mokrymi i dodajemy do nich także ostudzone masło z miodem. Zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 24 godziny.KROK 4. Po czasie, gdy ciasto odpowiednio "odpoczęło", rozwałkowujemy je na grubość około 4 - 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 8 - 10 minut.* Jeżeli używamy bardzo małych foremek to czas pieczenia pierniczków skracamy o 1 - 2 minuty.
Po ostygnięciu wkładamy je do metalowej puszki lub słoja z kawałkami suszonych jabłek i kory cynamonu (wtedy nabiorą jeszcze lepszego aromatu).
Pierniczki możemy dowolnie udekorować.
Ja swoje ozdobiłam lukrem i cukrową posypką.
Aby pierniczki nabrały połysku, przed upieczeniem posmarujmy je roztrzepanym białkiem.
Idealne na Święta <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚlicznie i smakowicie wyglądają :) Aromat i smak pierniczków jest nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPrzecudowne☺
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUrocze pierniki
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚliczne pierniczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMy już zdążyłyśmy upiec trzy partie pierników i już żadnych nie ma xD
OdpowiedzUsuńO ja!!! Musiały być pyszne :D U mnie jeszcze trochę się uchowało :)
UsuńKasiu pięknie udekorowałaś pierniczki.
OdpowiedzUsuńKasiu pięknie udekorowałaś pierniczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) :*
UsuńBez pierniczków nie ma świąt!
OdpowiedzUsuńO tak! To prawda :D U mnie są zawsze :D
UsuńWspaniała propozycja. Życzę Ci wspaniałych, rodzinnych chwil w Święta i na cały przyszły rok :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) <3 Ja również życzę zdrowych i wesołych Świąt! :)
Usuń