Dzisiaj zapraszam Was na zdrową i pożywną pastę z zielonej soczewicy i orzechów nerkowca. Pasta dostarczy nam sporo dobrze przyswajalnego białka, dobrych tłuszczy, błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych tj. żelazo, fosfor czy magnez. Zielona soczewica bogata jest także w lizynę - cenny aminokwas biorący udział w syntezie hormonów oraz enzymów. Pasta świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, dodatek do mięs, ryb lub pieczonych warzyw. Świetnie smakuje także z krakersami. Gorąco polecam! :)
Potrzebne składniki
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- 0,5 szklanki orzechów nerkowca
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka młodego jęczmienia
- 1 łyżeczka młodego jęczmienia
- 2 łyżki oleju sezamowego
- kilka łyżek wody
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- kumin
- tymianek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Przed gotowaniem namaczamy soczewicę przez ok. 40 minut, a następnie płuczemy ją i wrzucamy do gotującej się wody. Soczewicę gotujemy na małym ogniu przez 30 minut.KROK 2. Nerkowce mielimy na gładki proszek, dodajemy do nich posiekany czosnek i natkę pietruszki, ugotowaną soczewicę, młody jęczmień, olej sezamowy, sok z cytryny, syrop z agawy oraz przyprawy. Wszystko miksujemy do momentu powstania jednolitej masy.KROK 3. Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji pasty.
Gotowa pasta świetnie smakuje z frytkami z batatów oraz orkiszowymi krakersami.
RADA: Pamiętajmy, aby nie solić soczewicy podczas gotowania. Robimy to dopiero po ugotowaniu.
Fajny pomysł z dodatkiem młodego jęczmienia :) Pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńChętnie spróbowałabym takiej pasty :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam takie domowe pasty ☺
OdpowiedzUsuńJa również. Domowe są najlepsze :D
UsuńZjadłybyśmy z domowym pieczywem <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj zjadłoby się! Muszę ją zrobić :D
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńBardzo fajny przepis. Czy można zastąpić syrop z agawy np. klonowym?
OdpowiedzUsuńPewnie :) Może być tez miód :)
UsuńAle fajny pomysł. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńŚwietna pasta, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDawno nie jadłam nerkowców:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione orzechy :D
UsuńUwielbiam takie warzywne pasty! Na chlebek nie może być nic lepszego :)
OdpowiedzUsuńO tak! :)
Usuńzdrowo i smacznie. fajny pomysł, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBardzo fajny pomysł na pastę kanapkową :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń