Od dłuższego czasu miałam ochotę na domowe krokiety. W końcu znalazłam więcej czasu i mogłam je przygotować. Taki farsz robiłam po raz pierwszy, ale z pewnością zapisze się on na stałe do mojego menu. Chrupiące krokiety wypełniał farsz przygotowany z pieczonego indyka, leśnych grzybów oraz warzyw. Podałam je z intensywnym w smaku czerwonym barszczem, który idealnie rozgrzewa o tej porze roku. Było pysznie, dlatego dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na moje krokiety :)
Potrzebne składniki
FARSZ DO KROKIETÓW- 500 g mięsa z piersi indyka- 2 duże garści suszonych grzybów- 1 cebula biała- warzywa z bulionu: 2 marchewki i 2 pietruszki- 1/3 szklanki bulionu- 1 jajko- sól i pieprz- czosnek granulowany- cząber- pieprz ziołowy- szczypta ostrej paprykiCIASTO NALEŚNIKOWE- 300 g mąki- 400 ml mleka- 200 ml wody mineralnej- 2 jajka- 2 łyżki oleju- 1 łyżeczka cukru pudru- szczypta soli+ olej do smażenia
PANIERKA- 2 jajka- bułka tarta- sól i pieprz- olej lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. FARSZ DO KROKIETÓW.- Grzyby płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do miseczki, zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Na drugi dzień przygotowujemy intensywny bulion*, z którego wyciągamy cały wsad (zostawiamy na później 2 marchewki, 2 pietruszki i około 1/3 szklanki wywaru). Grzyby wraz z połową wody z namaczania dodajemy do bulionu i gotujemy je przez około 30 minut, a następnie odcedzamy i studzimy.* Ugotowałam bulion warzywno - drobiowy na udkach z kurczaka.* Na wywarze, w którym gotowane były grzyby przygotowałam barszcz czerwony.- Oczyszczoną pierś z indyka dzielimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą i pieprzem ziołowym. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około 10 - 12 minut (termoobieg).- Pokrojoną cebulkę szklimy na oleju. Ostudzone mięso, grzyby, cebulkę i warzywa z rosołu mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy jajko, bulion oraz przyprawy i dobrze wyrabiamy masę.* Masa nie może być zbyt sucha. Ilość dodanego bulionu zależna jest od konsystencji masy.KROK 2. CIASTO NALEŚNIKOWE- Mleko mieszamy z wodą, dodajemy jajka, a następnie olej, mąkę, szczyptę soli, cukier puder i dokładnie miksujemy. Ciasto odstawiamy na około 30 minut, aby dojrzało*. Porcje ciasta wylewamy na dobrze rozgrzaną i wysmarowaną olejem patelnię naleśnikową.* Jeśli po tym czasie ciasto będzie zbyt gęste - dodajmy odrobinę wody.- Przechodzimy do zawijania. Porcję farszu nakładamy na naleśnik, rozsmarowujemy i zawijamy. Zaczynamy składając jeden bok do środka. To samo robimy z drugim bokiem naleśnika, a następnie całość zawijamy w rulon.KROK 3. PANIERKA- Do miseczki wbijamy jajka, które roztrzepujemy z dodatkiem soli i pieprzu. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Zawinięte krokiety maczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złocisty kolor na dobrej jakości oleju lub maśle klarowanym. Po usmażeniu odsączmy je na ręczniku papierowym. Podajemy z barszczem czerwonym.
Krokiety świetnie smakują także z sosem grzybowym, czosnkowym lub tatarskim.
Spodobał Ci się przepis?
Wesprzyj moją twórczość i postaw wirtualną kawę! :)
👇👇👇
Dzięki Twojemu wsparciu mogę się rozwijać.
Dziękuję! 🤗🧡
Od krokietów jednak wolę naleśniki ale na pewno krokiety smakują wszystkim tym którzy je lubią ;)
OdpowiedzUsuńJa też wolę naleśniki, ale czasami nachodzi mnie ochota na polską tradycję :D Ale potwierdzam, wszystkim bardzo smakowały :D
UsuńWierzę :) Moi rodzice bardzo lubią krokiety :)
Usuń:D
UsuńGrzyby kojarzą mi się z grudniem :)
OdpowiedzUsuńMi najbardziej w uszkami :)
UsuńU nas krokietów nigdy się nie robiło ale miałyśmy kiedyś okazję jeść je u koleżanki :) Ciekawie smakuje ten naleśnik w panierce :D
OdpowiedzUsuńO tak! Zupełnie inaczej :) Uwielbiam jeść je z czerwonym barszczem :)
UsuńWspaniałe krokiety do filiżanki barszczu, mniamm.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńDo tego barszcz czerwony w kubku i mamy pyszny obiad!
OdpowiedzUsuńO tak! :) Tak właśnie lubię :D
UsuńSuper krokiety! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) :*
UsuńCoś dla mnie. Uwielbiam. Fajny farsz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńI barszczyk do nich... coś pysznego!
OdpowiedzUsuńO tak :D
UsuńPyszne, domowe krokiety... Jak ja mogłam o nich zapomnieć? Koniecznie muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńZa mną chodziły już trochę :) I są! :D
UsuńChętnie takich krokietow bym zjadła , apetycznie wyglądają .Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również serdecznie pozdrawiam :) :*
UsuńPięknie i smakowicie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAleż mi narobiłaś apetytu ☺☺
OdpowiedzUsuń:D :D
Usuń