2018-10-11

Risotto na piwie z groszkiem cukrowym

Dzisiaj zapraszam Was na smakowite i proste w przygotowaniu risotto na piwie z groszkiem cukrowym. Lubię eksperymentować w kuchni, dlatego tym razem zamiast białego wina, postanowiłam wypróbować dodatku piwa. Wybrałam słodkie, ciemne piwo, aby uniknąć ewentualnej goryczki. Ten dodatek sprawdził się idealnie, a zwykłe risotto nabrało zupełnie innego smaku. Całość dopełnił słodki groszek cukrowy oraz marchewka. To danie w wersji wege, bardzo trafiło w moje podniebienie. Gorąco polecam! :)
Potrzebne składniki

- 1 szklanka ryżu Arborio 
- 2 cebule szalotki
- 1 garść groszku cukrowego
- 1 marchewka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 0,5 szklanki słodkiego piwa
- 600 ml bulionu 
- plaster masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta cukru trzcinowego
- szczypta czosnku granulowanego
- 1 łyżka parmezanu
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy słodkim piwem, a gdy je wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. 
KROK 2. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Z bardziej wyrośniętego groszku wyciągamy ziarna, a ten płaski pozostawiamy w całości. Marchewkę i groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez około 8 minut, a następie odcedzamy.  
KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy ugotowane warzywa. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty. 
W wersji dla mięsożerców polecam dodać do risotto kawałki szynki parmeńskiej.

36 komentarzy:

  1. Wspaniałe danie. Wpraszam się zatem na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, na pewno wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo nam się podoba dodatek piwa :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy piwo może być smakowe? Bardzo mi się podoba pomysł. Mojego m. zaskocze mile 😊😊😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Takie risotto nabierze jeszcze ciekawszego smaku. Tylko piwo musi być słodsze, pilznery się nie sprawdzą, bo dodadzą daniu goryczy. Smakowe, lekkie piwko jak najbardziej :D

      Usuń
  5. Rewelacyjne danie Kasiu :) Na takie miałabym ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda i bardzo pomysłowo z tym piwem :) Muszę wypróbować, bo nigdy takiego połączenia nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i gorąco polecam. Danie proste, szybkie, ale smaczne i pożywne :D

      Usuń
  7. Risotto na piwie? Nie przestajesz mnie zaskakiwać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przesmacznie i zapewne ciężko poprzestać na jednej porcji. Do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłyśmy dań przyrządzonych na alkoholu :) Ciekawe jesteśmy smaku tego risotto ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam zarówno to, jak i to klasyczne na białym winie :)

      Usuń
  10. O bardzo ciekawe, kolejny sposób na wykorzystanie piwa w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie przepadam za daniami z alkoholem, nie przepadam za tym posmakiem ;) aczkolwiek wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy dodatek z tym piwem. Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzisiaj na obiad robię takie kolorowe risotto!

    OdpowiedzUsuń
  14. Mogę spytać jakie konkretniej piwo sprawdziło się u Ciebie? Zapowiada się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń