Dzisiaj zapraszam Was na smakowite i proste w przygotowaniu risotto na piwie z groszkiem cukrowym. Lubię eksperymentować w kuchni, dlatego tym razem zamiast białego wina, postanowiłam wypróbować dodatku piwa. Wybrałam słodkie, ciemne piwo, aby uniknąć ewentualnej goryczki. Ten dodatek sprawdził się idealnie, a zwykłe risotto nabrało zupełnie innego smaku. Całość dopełnił słodki groszek cukrowy oraz marchewka. To danie w wersji wege, bardzo trafiło w moje podniebienie. Gorąco polecam! :)
Potrzebne składniki
- 1 szklanka ryżu Arborio
- 2 cebule szalotki
- 1 garść groszku cukrowego
- 1 marchewka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 0,5 szklanki słodkiego piwa
- 600 ml bulionu
- plaster masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta cukru trzcinowego
- szczypta czosnku granulowanego
- 1 łyżka parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy słodkim piwem, a gdy je wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.KROK 2. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Z bardziej wyrośniętego groszku wyciągamy ziarna, a ten płaski pozostawiamy w całości. Marchewkę i groszek gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru przez około 8 minut, a następie odcedzamy.KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy ugotowane warzywa. Na koniec dodajemy starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
W wersji dla mięsożerców polecam dodać do risotto kawałki szynki parmeńskiej.
Uwielbiam groszek <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWspaniałe danie. Wpraszam się zatem na obiad :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńCiekawy pomysł, na pewno wart wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :D
UsuńBardzo nam się podoba dodatek piwa :) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również pozdrawiam :)
UsuńCzy piwo może być smakowe? Bardzo mi się podoba pomysł. Mojego m. zaskocze mile 😊😊😊
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Takie risotto nabierze jeszcze ciekawszego smaku. Tylko piwo musi być słodsze, pilznery się nie sprawdzą, bo dodadzą daniu goryczy. Smakowe, lekkie piwko jak najbardziej :D
UsuńRewelacyjne danie Kasiu :) Na takie miałabym ochotę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) :*
UsuńSmakowicie wygląda i bardzo pomysłowo z tym piwem :) Muszę wypróbować, bo nigdy takiego połączenia nie jadłam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam. Danie proste, szybkie, ale smaczne i pożywne :D
UsuńRisotto na piwie? Nie przestajesz mnie zaskakiwać :)
OdpowiedzUsuń:D :D :D
UsuńWygląda przesmacznie i zapewne ciężko poprzestać na jednej porcji. Do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńspecjalność mojej mamy ;)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńNigdy nie jadłyśmy dań przyrządzonych na alkoholu :) Ciekawe jesteśmy smaku tego risotto ;)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam zarówno to, jak i to klasyczne na białym winie :)
UsuńCudownie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńO bardzo ciekawe, kolejny sposób na wykorzystanie piwa w kuchni ;)
OdpowiedzUsuń:D :D
UsuńNie przepadam za daniami z alkoholem, nie przepadam za tym posmakiem ;) aczkolwiek wygląda super.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;) :)
UsuńNo, no. Temu bym się nie oparł :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńCiekawy dodatek z tym piwem. Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDzisiaj na obiad robię takie kolorowe risotto!
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńMogę spytać jakie konkretniej piwo sprawdziło się u Ciebie? Zapowiada się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) U mnie Raciborskie :)
Usuń