2018-10-24

Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

Od czasu do czasu uwielbiam zjeść tradycyjny polski obiad. Od dawna "chodził" za mną gulasz wołowy w klasycznym towarzystwie ogórka i ziemniaczanego puree. Kiedy tylko kupiłam piękny kawałek świeżej i młodej wołowiny, wiedziałam, że przygotuję z niej aromatyczny gulasz. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na delikatne i kruche mięso wołowe w wyrazistym i lekko słodkim sosie z dodatkiem suszonych śliwek, grzybów oraz świeżego rozmarynu.
Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami
Potrzebne składniki

- 400 g mięsa wołowego (łopatka lub udziec)
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- pęczek natki pietruszki
- garść suszonych śliwek
- 4 suszone grzyby
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- około 350 ml bulionu wołowego
- olej rzepakowy do smażenia

PRZYPRAWY
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ziarna jałowca
- duża szczypta cząbru
- sól i pieprz 

Przygotowanie
KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy ją na oleju rzepakowym i przekładamy do garnka. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na rumiano na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę. Pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku i smażymy przez krótką chwilę, tak aby jedynie wydobyć jego aromat.  
KROK 2. Mięso również przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier kokosowy, suszone grzyby, jałowiec, obie papryki, cząber, całą gałązkę świeżego rozmarynu i związaną natkę pietruszki. Wszystko dusimy na malutkim ogniu przez około 1 godzinę.  
KROK 3. Po tym czasie do gulaszu dodajemy suszone śliwki oraz sos sojowy i dusimy dalej do miękkości mięsa (przez kolejną godzinę). Po tym czasie wyjmujemy gałązkę rozmarynu oraz natkę pietruszki i doprawiamy gulasz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 
* Jeśli sos będzie zbyt gęsty - dolejmy więcej bulionu, jeśli zbyt rzadki - zagęśćmy go odrobiną mąki. 
* Karmelowy smak cukru kokosowego świetne podkreśli smak gulaszu.  
Gulasz podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną oraz kiszonym ogórkiem.
Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

32 komentarze:

  1. Chyba nie ma osoby, która by się nie skusiła na taki obiad <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubimy gulasze, a Twoja propozycja jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie smaki bardzo lubię :) Gulasz idealny! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały gulasz, lubię dodatek śliwek i przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki gulasz to w guście mojego Brata ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mięso wołowe jest najlepsze na gulasz. Czytając ile dodałaś przypraw, na pewno jest pyszne i aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! :) Było bardzo aromatycznie :) Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Uwielbiam takie aromatyczne dania. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zastanawiam się czy kiedykolwiek jadłam gulasz wołowy. Gulasz na pewno, ale raczej stołówka w mojej podstawówce serwowała mniej delikatne mięso ;D Z chęcią spróbowałabym tego dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wołowy jest pyszny. Potrzebuje jedynie odrobinę więcej czułości przy przygotowaniu. Gorąco polecam :) Ja też nie przygotowuję go często, ale czasami tęsknie za tradycyjną kuchnią :D

      Usuń
  9. Taki gulasz w sam raz dla mnie :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pysznie to sobie wymyśliłaś. Rewelacyjny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na obiadek, pysznie kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki piękny kolor wyszedł. Bardzo lubię gulasz a Twój wygląda bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio częściej jem wołowinę - w takim wydaniu jeszcze jej nie jadłam. Fajnie - będzie inspiracja! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dla mnie wersja bez mięsa, ale reszta rodziny byłaby zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń