Witajcie Kochani! Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na danie, które oczarowało mnie swoim smakiem. Połączenie tych składników wprowadza moje kubki smakowe w prawdziwą rozkosz. Makaron spaghetti z delikatnymi polędwiczkami z kurczaka skąpanymi w lekko słodkim sosie curry z mango oraz świeże i soczyste kawałki zielonego ogórka i cukinii, doskonale współgrają ze słodkimi orzechami nerkowca oraz imbirem marynowanym w soku z czerwonych buraków. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, spróbujcie tego dania! Gorąco polecam! :)
- makaron spaghetti
- 300 g polędwiczek z kurczaka
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 dojrzałe mango
- 1/2 zielonego ogórka
- 1/2 niewielkiej cukinii
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 garść orzechów nerkowca
- mały pęczek natki pietruszki
- 1,5 łyżeczki curry
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sól do smaku
MARYNATA DO IMBIRU
- 1,5 łyżki soku z buraków
- 1,5 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka syropu klonowego
DODATKI DO NERKOWCÓW
- 1 łyżka syropu klonowego
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. W małej miseczce łączymy sok z buraka, ocet z czerwonego wina oraz syrop klonowy. Imbir kroimy w cienkie plasterki i wkładamy do marynaty na około 2 godziny.KROK 2. Polędwiczki z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki. 1 łyżkę oleju kokosowego łączymy z dwoma łyżkami wody kokosowej (z puszki) oraz 1 łyżeczką curry. Powstałą mieszanką obtaczamy kawałki polędwiczek i odstawiamy do zamarynowania.KROK 3. Połowę mango miksujemy z mleczkiem kokosowym (stałą częścią), 1/2 łyżeczki curry i szczyptą soli. Polędwiczki podsmażamy delikatnie na łyżce oleju kokosowego, a następnie zalewamy mango zmiksowanym z mleczkiem kokosowym i dusimy przez chwilę do zgęstnienia sosu.KROK 4. Cukinię, ogórka i pozostałą część mango kroimy w drobną kostkę, a orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Pod koniec prażenia dodajemy do nich łyżkę syropu klonowego i oprószamy je delikatnie solą.KROK 5. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy łyżką cedzakową i mieszamy w sosie z polędwiczkami, dodajemy kawałki ogórka, mango i cukinii, uprażone orzechy, posiekaną natkę pietruszki oraz zamarynowany na piękny kolor imbir.
Mam nadzieję, że to danie Was również oczaruje.
Czekam na Wasze wrażenia :)
Danie wygląda tak smakowicie, że aż ślinka cieknie :) Na pewno smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńO tak! Gorąco polecam :) Dziękuję bardzo :*
UsuńJak kolorowo. Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPrawdziwa feeria smaków!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakiej wersji spaghetti jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :D
UsuńWygląda mega ale nie przepadamy z imbirem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ten jest wyjątkowy. Ma słodki smak i piękny kolor. Marynata zmienia go bardzo :D
UsuńWygląda niesamowicie apetycznie przez tę ilość kolorów na talerzu. Przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :D
UsuńUwielbiam takie rzeczy :P
OdpowiedzUsuń:D :D :D
UsuńDla mnie fantastyczne danie, ale pewnie mój mąż kręciłby nosem...
OdpowiedzUsuńA dlaczego? ;)
UsuńŚwietne połączenie smaków :) Na pewno wykorzystam sposób na nadanie koloru dla imbiru.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPyszne i bardzo kolorowe danie, jesienią takiego ożywienia na talerzu wszystkim potrzeba. Kocham makaron i chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i serdecznie polecam :)
UsuńOj taaak! Istna rozkosz dla podniebienia <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :* :*
UsuńBardzo lubię takie danie. Twoje wygląda obłędnie i na pewno jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) O tak! Potwierdzam i szczerze polecam :D
UsuńJak to się dzieje, że Twoje dania zawsze trafiają w mój gust? ;D
OdpowiedzUsuńNie wiem, ale bardzo mnie to cieszy :D
UsuńAle smakołyki :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńale fajne połączenie. tak jeszcze nie jadlam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i gorąco polecam :)
Usuń