Dzień dobry! Bardzo lubię mięso kaczki z dodatkiem słodkiej nuty owocowej. Dzisiaj zapraszam na pieczoną pierś z kaczki, podawaną z aromatycznym sosem pomarańczowym. Pierś jest delikatna i soczysta, a słodki sos idealnie podkreśla wyjątkowość tego mięsa. Smacznie polecam! :)
Potrzebne składniki
- 2 piersi z kaczki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy kremskiej
- sok z połowy pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- świeżo zmielony pieprz
SOS POMARAŃCZOWY
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Przygotowanie
KROK 1. Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę. Do małego garnuszka wlewamy sok z połowy pomarańczy, musztardę, miód oraz dodajemy otartą skórkę i podgrzewamy wszystko do lekkiego zgęstnienia sosu.KROK 2. Piersi kaczki oczyszczamy, nacinamy skórę w kratkę, uważając aby nie uszkodzić mięsa i oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem. Piersi smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, najpierw od strony skóry przez około 7 minut do momentu zarumienienia, a następnie przekładamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.KROK 3. Tłuszcz pozostały ze smażenia łączymy z 2 łyżkami miodu, sokiem z połowy pomarańczy, 2 łyżkami musztardy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wszystko podgrzewamy w garnuszku. Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy podgrzaną mieszanką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 6 minut (termoobieg). Piersi wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 10 minut i ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 2 -3 minuty.
Kaczkę odstawiamy na chwilę, aby mięso odpoczęło, a przy krojeniu nie wyciekły z niej płyny.Gdy odpocznie kroimy ją w plastry i podajemy polaną sosem pomarańczowym.
Pyszności Kasiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :*
UsuńKaczuszka wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPyszne danie Kasiu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :*
UsuńJakie apetyczne danie :) Narobiłaś mi ochoty Kasiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :D :*
UsuńSuper potrawa ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMiłego tygodnia ♥
UsuńDziękuję i wzajemnie! :*
UsuńSmakowicie wygląda :) Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :D
UsuńCiekawie musi smakować z sosem pomarańczowym :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna - polecam :D
UsuńLubię mięso z kaczki, mniamm, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :*
UsuńPiersi z kaczki jeszcze nie robiłam, popełniłam tylko rosół :)
OdpowiedzUsuń;) Polecam kaczkę w takiej postaci :D
UsuńKaczka w pomarańczach to chyba moja ulubiona wersja tego mięska. Fajny sosik zmontowałaś do tego :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńTo coś dla mnie, lubię połączenie mięsa z owocami, palce lizać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWspaniała propozycja <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPyszne danie obiadowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł na sos :) Z chęcią przetestuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńKolejny świetny przepis. Chętnie wypróbuję, akurat mam dwie piersi z kaczki w lodówce :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńAle mi smaku narobiłaś!
OdpowiedzUsuń:D :D
UsuńNigdy nie robiłam kaczki... Czas to zmienić. Twoja wygląda wybornie!
OdpowiedzUsuń