2018-09-16

Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym

Dzień dobry! Bardzo lubię mięso kaczki z dodatkiem słodkiej nuty owocowej. Dzisiaj zapraszam na pieczoną pierś z kaczki, podawaną z aromatycznym sosem pomarańczowym. Pierś jest delikatna i soczysta, a słodki sos idealnie podkreśla wyjątkowość tego mięsa. Smacznie polecam! :)
Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym
Potrzebne składniki

- 2 piersi z kaczki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy kremskiej
- sok z połowy pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- świeżo zmielony pieprz

SOS POMARAŃCZOWY
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- skórka otarta z 1 pomarańczy

Przygotowanie
KROK 1. Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę. Do małego garnuszka wlewamy sok z połowy pomarańczy, musztardę, miód oraz dodajemy otartą skórkę i podgrzewamy wszystko do lekkiego zgęstnienia sosu. 
KROK 2. Piersi kaczki oczyszczamy, nacinamy skórę w kratkę, uważając aby nie uszkodzić mięsa i oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem. Piersi smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, najpierw od strony skóry przez około 7 minut do momentu zarumienienia, a następnie przekładamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę. 
KROK 3. Tłuszcz pozostały ze smażenia łączymy z 2 łyżkami miodu, sokiem z połowy pomarańczy, 2 łyżkami musztardy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wszystko podgrzewamy w garnuszku. Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy podgrzaną mieszanką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 6 minut (termoobieg). Piersi wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 10 minut i ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 2 -3 minuty.  
Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym
Kaczkę odstawiamy na chwilę, aby mięso odpoczęło, a przy krojeniu nie wyciekły z niej płyny. 
Gdy odpocznie kroimy ją w plastry i podajemy polaną sosem pomarańczowym.
Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym

35 komentarzy:

  1. Jakie apetyczne danie :) Narobiłaś mi ochoty Kasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda :) Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie musi smakować z sosem pomarańczowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię mięso z kaczki, mniamm, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piersi z kaczki jeszcze nie robiłam, popełniłam tylko rosół :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kaczka w pomarańczach to chyba moja ulubiona wersja tego mięska. Fajny sosik zmontowałaś do tego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To coś dla mnie, lubię połączenie mięsa z owocami, palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł na sos :) Z chęcią przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejny świetny przepis. Chętnie wypróbuję, akurat mam dwie piersi z kaczki w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie robiłam kaczki... Czas to zmienić. Twoja wygląda wybornie!

    OdpowiedzUsuń