Przepis na pikantne kotlety drobiowe z jajkiem przepiórczym w środku. Kotlety są pyszne, bardzo aromatyczne oraz soczyste, dzięki dodatkowi musztardy oraz ostrej pasty paprykowej. Smak całości dopełnia jajko przepiórcze, które zawiera pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, a także sporą ilość aminokwasów i mikroelementów. Jajka przepiórki nie uczulają, zawierają mniej tłuszczu i są o wiele zdrowsze od kurzych jaj.
Potrzebne składniki
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 2 cebule szalotki
- 4 surowe jajka przepiórcze
- 10 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
- mały pęczek natki pietruszki
- 1,5 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
- 3 łyżki bułki tartej
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Jaja przepiórcze gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie (wtedy skorupka będzie łatwiej odchodziła) przez około 4 minuty. Następnie zalewamy je zimną wodą i obieramy. Szalotki drobno kroimy, szklimy delikatnie na oleju i studzimy.KROK 2. Do zmielonego mięsa dodajemy 4 surowe jajka przepiórcze, podsmażoną cebulkę, musztardę, pastę paprykową, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz 3 łyżki bułki tartej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a dobrze wyrobioną masę* doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.* Dobre wyrobienie masy mięsnej z dodatkiem musztardy i pasty sprawi, że kotlety będą bardzo soczyste.KROK 3. W każdą porcję masy wkładamy ugotowane jajko przepiórcze, formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej lub ulubionej mące. Kotlety smażymy na złocisty kolor na dobrze rozgrzanym oleju, a następnie układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.Świetnie sprawdzą się w towarzystwie świeżych surówek oraz lekkich sosów.
Kotlety pokrojone w plastry możemy wykorzystać do pięknej dekoracji kanapek.
Robiłyśmy na Wielkanoc tego typu kotleciki z jajkiem w środku :D
OdpowiedzUsuńJa na Święta też pobawię się z takimi kotletami. Gdyby je jeszcze tak zabarwić buraczkami albo łupinami cebuli? Pokombinuję ;)
UsuńJakie pyszne danie przygotowałaś Kasiu :) Aż ślinka cieknie od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) :*
UsuńPyszne kotleciki. Przyznam, że jaj przepiórczych chyba nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:) Gorąco polecam - są niezwykle smaczne i zdrowe :D
UsuńUrocze są! Nigdy takich nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWyglądają bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :*
UsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle te kotleciki wyglądają! Obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńZ indyka to dla mojej Mamy :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńO mamo, ale fajnie wyglądają. Poproszę. Już oczami można się nimi zachwycać
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńKochana wspaniałe kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :* :*
UsuńLubię kotleciki z indyka ❤
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFajnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńNiestety nie lubię połączenia jajka z mięskiem, ale wygląda super.
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńZrobiłam je w niedzielę na obiad, są genialne w smaku - no i wyglądają!!!
OdpowiedzUsuń<3
Usuń