2018-08-15

Pikantne kotlety z jajkiem przepiórczym

Przepis na pikantne kotlety drobiowe z jajkiem przepiórczym w środku. Kotlety są pyszne, bardzo aromatyczne oraz soczyste, dzięki dodatkowi musztardy oraz ostrej pasty paprykowej. Smak całości dopełnia jajko przepiórcze, które zawiera pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, a także sporą ilość aminokwasów i mikroelementów. Jajka przepiórki nie uczulają, zawierają mniej tłuszczu i są o wiele zdrowsze od kurzych jaj. 
Kotlety z indyka z jajkiem przepiórczym
Potrzebne składniki

- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 2 cebule szalotki
- 4 surowe jajka przepiórcze
- 10 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
- mały pęczek natki pietruszki
- 1,5 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej
- 3 łyżki bułki tartej
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Jaja przepiórcze gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie (wtedy skorupka będzie łatwiej odchodziła) przez około 4 minuty. Następnie zalewamy je zimną wodą i obieramy. Szalotki drobno kroimy, szklimy delikatnie na oleju i studzimy.  
KROK 2. Do zmielonego mięsa dodajemy 4 surowe jajka przepiórcze, podsmażoną cebulkę, musztardę, pastę paprykową, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz 3 łyżki bułki tartej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a dobrze wyrobioną masę* doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
* Dobre wyrobienie masy mięsnej z dodatkiem musztardy i pasty sprawi, że kotlety będą bardzo soczyste. 
KROK 3. W każdą porcję masy wkładamy ugotowane jajko przepiórcze, formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej lub ulubionej mące. Kotlety smażymy na złocisty kolor na dobrze rozgrzanym oleju, a następnie układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.  

Kotlety z indyka z jajkiem przepiórczym

Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.

Świetnie sprawdzą się w towarzystwie świeżych surówek oraz lekkich sosów.
Kotlety z indyka z jajkiem przepiórczym
Kotlety pokrojone w plastry możemy wykorzystać do pięknej dekoracji kanapek.

30 komentarzy:

  1. Robiłyśmy na Wielkanoc tego typu kotleciki z jajkiem w środku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na Święta też pobawię się z takimi kotletami. Gdyby je jeszcze tak zabarwić buraczkami albo łupinami cebuli? Pokombinuję ;)

      Usuń
  2. Jakie pyszne danie przygotowałaś Kasiu :) Aż ślinka cieknie od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne kotleciki. Przyznam, że jaj przepiórczych chyba nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:) Gorąco polecam - są niezwykle smaczne i zdrowe :D

      Usuń
  4. Urocze są! Nigdy takich nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale te kotleciki wyglądają! Obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O mamo, ale fajnie wyglądają. Poproszę. Już oczami można się nimi zachwycać

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety nie lubię połączenia jajka z mięskiem, ale wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam je w niedzielę na obiad, są genialne w smaku - no i wyglądają!!!

    OdpowiedzUsuń