2018-08-27

Risotto z ricottą, cukinią i prosciutto

Kocham kuchnię włoską, a risotto to jedno z dań, które cenię najbardziej. Uwielbiam je za konsystencję i wyrazistość każdego ziarenka ryżu, któremu podczas przygotowania należy okazać więcej "czułości". Dzisiaj postanowiłam przygotować je w wersji z dodatkiem kremowej ricotty, świeżego koperku i limonkowej cukinii. Danie podkreśla intensywny smak parmezanu oraz szynki parmeńskiej. Gorąco polecam Wam to połączenie! :)
Potrzebne składniki

- 1 szklanka ryżu Arborio
- 2 cebule szalotki
- 1 niewielka cukinia
- 1 lampka białego wina
- 150 g sera ricotta
- 4 łyżki startego parmezanu
- kilka plastrów szynki parmeńskiej
- 1 pęczek świeżego koperku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 limonki
- bulion
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanej łyżce masła i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. 
KROK 2. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i dusimy ją przez chwilę z odrobiną soli oraz sokiem z połowy limonki. 
KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dodajemy do niego serek ricotta oraz posiekany drobno koperek i dusimy wszystko na małym ogniu około 5 minut. Na koniec dodajemy kawałki cukinii, 2 łyżki parmezanu, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy, przykrywamy  i odstawiamy jeszcze na około 2 minuty.
 Risotto podajemy z kawałkami szynki prosciutto oraz dodatkową porcją startego parmezanu.

22 komentarze:

  1. Super, włoska kuchnia w najlepszym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie jedzonko to ja się wpraszam do Ciebie 😊
    Prezentuje się tak pysznie, że aż ślinka cieknie 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzadko używamy koperek do dań, bo raczej wolimy pietruszkę ale takie danie musi ciekawie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Lubię takie finezyjne połączenia. Ja też częściej wybieram pietruszkę, ale do cukinii i ricotty koperek sprawdził się idealnie :D

      Usuń
  4. Ale mi narobiłaś smaka na te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie i bardzo smakowicie się prezentuje :) Uwielbiam dania z tak bogatym smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Włoskie smaki. Bardzo smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też uwielbiam kuchnię włoską :) Super danie, do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  8. Risotto z koperkiem to super smaczny pomysł! Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń