Dzisiaj na obiad polecają się lekkie i pożywne kotleciki z chudego mięsa indyka z dodatkiem kaszy orkiszowej oraz pieczarek. Kotleciki dostarczą nam sporej porcji białka, witamin, związków mineralnych, a także węglowodanów złożonych. Są delikatne, bardzo soczyste i aromatyczne. Idealnie komponują się ze świeżymi surówkami, sałatkami oraz lekkimi sosami. Mogą być także świetną podstawą lżejszej wersji burgera :).
Potrzebne składniki
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 100 g kaszy orkiszowej
- 5 pieczarek
- 1 cebula biała
- 1 jajko
- mały pęczek świeżego koperku
- mała papryczka chili
- szczypta garam masali
- szczypta tymianku
- sól i pieprz do smaku
- olej lub oliwa do smażenia
- bulion (do gotowania kaszy)
Przygotowanie
KROK 1. Kaszę orkiszową gotujemy w bulionie. Pokrojoną w kosteczkę cebulkę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy drobno posiekany czosnek, a następnie pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy wszystko do momentu odparowania wody z grzybów.KROK 2. Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy ostudzoną zawartość patelni oraz kaszę, jajko, posiekany drobno koperek, papryczkę chili oraz przyprawy i wszystko dokładnie wyrabiamy.KROK 3. Z powstałej masy formujemy kotleciki, które smażymy z obu stron na lekko rumiany kolor. Po usmażeniu kotleciki układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Kotleciki możemy także upiec na blaszce lub w małych foremkach.Upieczone kotleciki świetnie komponują się z sosem czosnkowym i świeżymi warzywami.
Takie kotleciki z sałatką ze świeżych warzyw do tego to obiad idealny :)
OdpowiedzUsuńO tak! :) :)
UsuńFajny pomysł (-:(-:
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMojej Mamie na pewno by smakowały :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo smacznie się prezentują.
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńAleż apetyczne te kotlety, od razu chce się spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńO, a ja nigdy nie jadłam kaszy orkiszowej! Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam, bo jest bardzo zdrowa - ma mnóstwo witamin, wartości odżywczych, białka i do tego ma niski indeks glikemiczny :)
Usuńcoś pysznego, chętnie zjadłbym dzisiaj takie na obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) :*
UsuńNigdy nie gotowałam kaszy w bulionie. Już brakuje mi pomysłów na kotlety z indyka, także z przepisu na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńMi także, dlatego eksperymentuję :) Gotowanie w bulionie nadaje jej wspaniały smak, a całe kotlety są dużo smaczniejsze i bardziej wyraziste :)
UsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńPyszny pomysł Kasiu :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) :*
UsuńPyszne te kotleciki! Bardzo w moim guście :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOd dłuższego czasu robię zupy na indyku :) Te kotleciki jak najbardziej do mnie przemawiają ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) :*
UsuńLubię takie kotlety z pieczarkami. MNiami :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZdrowe, lekkie kotlety. Obiad idealny na lato, no może w połączeniu z sałatką ze świeżych warzyw ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń