Dzisiaj zapraszam Was na włoską klasykę czyli risotto, ale w nieco finezyjnym połączeniu ze świeżym szpinakiem, wędzonym tofu oraz prażonymi orzeszkami piniowymi. Uwielbiam risotto za kleistą i kremową konsystencję oraz wyrazisty smak każdego ziarenka ryżu. Ta propozycja daje nam dodatkowe doznania smakowe płynące z wykorzystanych składników. Przeplata się tu smak wędzonki oraz lekko żywiczny aromat orzeszków pini, a dodatek śmietany nadaje daniu niezwykłej kremowości. Smacznie polecam :)
Potrzebne składniki
- 1 szklanka ryżu Arborio
- 2 szalotki
- 200 g szpinaku baby
- 180 g wędzonego tofu
- 50 g orzeszków pini
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 1 łyżka śmietany
- bulion
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanej łyżce masła i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie dodajemy dużą szczyptę tymianku.KROK 2. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, ząbek czosnku oraz sporą łyżkę śmietany i dusimy wszystko przez chwilę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, syropem klonowym i gałką muszkatołową.KROK 3. Tofu kroimy w kostkę i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na blaszce układamy także orzeszki piniowe i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 8 - 10 minut.KROK 4. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy do niego podduszony szpinak. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy podpieczone tofu oraz uprażone orzeszki piniowe, dokładnie mieszamy i gotowe! :)
Na pewno sycące :)
OdpowiedzUsuńO tak! :D
UsuńPyszne risotto 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :) :*
UsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńPyszne danie, bardzo fajne składniki skomponowane w całość :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńKompozycja idealna dla mnie!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZ wędzonym tofu to na pewno idealne połączenie :D
OdpowiedzUsuńO tak! :) Najbardziej lubię wędzone :)
UsuńWygląda pysznie. Chyba podsunę ten przepis mojemu chłopakowi :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i gorąco polecam :)
UsuńSuper wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńUrozmaicenie potrawy to podstawa :)
OdpowiedzUsuńO tak! :D
UsuńTakie połączenie smaków nie może nie smakować :)
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńOrzeszki pini mogłabym dodawać niemal wszędzie :)
OdpowiedzUsuńJa też :D <3
UsuńKocham smak tofu. Dodawałbym ten składnik do każdego posiłku :>
OdpowiedzUsuńJa również kocham tofu <3 Zawsze jest w mojej lodówce :)
UsuńBogate w smaku danie i pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWszystko w tym daniu kocham oprócz tofu, ale nawet je bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie!
OdpowiedzUsuń