Dzień dobry! Dzisiaj zapraszam Was na wyjątkowy deser dla wszystkich wielbicieli słodkości. Przygotowałam delikatne, wilgotne, bardzo aromatyczne i pachnące cynamonem ciasto marchewkowe z suszonymi owocami. Kubki smakowe dodatkowo rozpieszcza polewa z serka mascarpone oraz białej czekolady. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu - gorąco polecam! :)
Potrzebne składniki
- 400 g startej marchewki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- mała garść rodzynek
- mała garść suszonych moreli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
POLEWA
- 2 białe czekolady
- 250 g serka mascarpone
DODATKI
- kandyzowana żurawina
Przygotowanie
KROK 1. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Rodzynki i morele przelewamy wrzątkiem i siekamy na mniejsze kawałki.KROK 2. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i szczyptą soli. Olej mieszamy z jajkami, dodajemy cukier, suche składniki z miski, suszone owoce oraz startą marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy.KROK 3. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 55 minut.KROK 4. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy delikatnie ostygnie łączymy ja z serkiem mascarpone. Powstałą polewę wylewamy na ostudzone ciasto, posypujemy kandyzowaną żurawiną i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Ciasto marchewkowe najbardziej lubię z cytrynową polewą, ale myślę, że tutaj rolę cytryny spełnia żurawinka, super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) O tak, bardzo smacznie się komponuje :)
UsuńWygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńŚwietnie wygląda a;e polewę zmieniłabym na gorzką xD
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam ciasta marchewkowe, a to wygląda tak, że ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńUwielbiam ciacha marchewkowe ♥
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńNie wiem dlaczego ciasto marchewkowe kojarzy mi się z zimą, a właściwie jest pyszne o każdej porze roku :)
OdpowiedzUsuńMoże przez dodatek cynamonu? ;) O tak :) Ja mogę je jeść przez cały rok, a to z młodej marchewki jest jeszcze lepsze :)
UsuńFantastyczne ciasto!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) :*
UsuńBardzo chętnie wypróbuję przepis 😊
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńZ morelami i cynamonem <3 Fantastyczne ciasto :) Zawsze bardzo lubiłyśmy różne wariacje marchewkowego ciasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWygląda bardzo pysznie, więc założę się, że w smaku rzeczywiście uczta dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam ;) :)
UsuńSłyszałam bardzo dużo pozytywnych opinii na temat ciast z wykorzystaniem warzyw. Wypróbuje marchewkowe; )
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :) :)
UsuńAle mi apetytu zrobiłaś na marchewkowca!
OdpowiedzUsuń:) :*
UsuńDziękuję za ten przepis :-)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
Usuń