Kaczka jest niesamowita. Jej mięso ma smak głęboki, wyrazisty i niezwykle szlachetny. Bardzo lubię, gdy otula ją słodka nuta, a mięso po upieczeniu jest soczyste i delikatne. Dzisiaj zapraszam Was na pieczoną w marynacie miodowej pierś z kaczki, którą podałam z domową konfiturą wiśniową. Całość dania dopełnił duszony z cebulką szpinak oraz kasza orkiszowa.
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)
- 2 piersi z kaczki
MARYNATA
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta rozmarynu
- szczypta tymianku
- sól i pieprz
DODATKI
- konfitura wiśniowa
- duszony szpinak
- kasza orkiszowa
Przygotowanie
KROK 1. Piersi kaczki myjemy i nacinamy skórę w romby, tak aby nie uszkodzić mięsa. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią piersi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.KROK 2. Po tym czasie smażymy kaczkę. Od strony skóry - przez około 4 - 5 minut do lekkiego zarumienienia, a następnie od strony mięsa przez około 2 - 3 minuty.* Na 20 minut przed smażeniem wyciągnijmy mięso z lodówki.KROK 3. Podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do góry), podlewamy marynatą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika (z grzaniem góra - dół). Pieczemy około 10 - 12 minut. Przed pokrojeniem odczekajmy około 5 minut, aby mięso mogło odpocząć, a soki nie wypłynęły.
Kaczkę podałam z domową konfiturą wiśniową.
Świetna będzie także konfitura z żurawiny.
Pytanie mam, wolę się upewnić- do naczynia wkładamy pierś skórą do góry, prawda? :) Pyszna kaczuszka!
OdpowiedzUsuńTak :) Skórą do góry :)
UsuńSuper <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńTa skórka wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTo nie moje klimaty ale brat kiedyś jadł
OdpowiedzUsuń;) :)
UsuńTakie to proste? Więc dzisiaj kupuję kaczkę.
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńTak apetycznie wygląda, że nie mogę oderwać od niej wzroku *.*
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :* <3
UsuńPo prostu mniam. Wygląda obłędnie 😃
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :*
UsuńPyszni i soczyście prezentuje się to mięsko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo lubię mięso z kaczki. Kusząca propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :*
UsuńSuper, bardzo lubię kaczkę ze słodkimi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpyszności... kwak-styczne!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :*
Usuń