Dzisiaj zapraszam na pieczony bakłażan, faszerowany warzywami, kurczakiem i serem mozzarella. Całość jest niezwykle pożywna, smaczna i aromatyczna. Warto sięgać w swojej diecie po bakłażany, gdyż są niskokaloryczne, zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego, przeciwutleniaczy oraz dostarczają cenne składniki mineralne tj. potas, fosfor, wapń i żelazo, a także witaminy A, C i te z grupy B. Smacznie polecam! :)
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)
- 2 niewielkie bakłażany
- 1 pierś z kurczaka
- 100 g sera mozzarella
- 2 cebule szalotki
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- 1 płaska łyżeczka oregano
- 1 szczypta ostrej papryki
- oliwa z oliwek
- świeży rozmaryn
- sól i pieprz
Przygotowanie
KROK 1. Umyte bakłażany przekrajamy na pół i wydrążamy środki. Wnętrza każdej części posypujemy solą i odstawiamy na około 15 minut, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Po tym czasie obmywamy bakłażany z soli.KROK 2. Pokrojone drobno szalotki szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną na kawałki i oprószoną solą oraz pieprzem pierś z kurczaka i delikatnie ją przesmażamy. Wydrążony miąższ z bakłażana kroimy na mniejsze kawałki, a pomidory pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do kurczaka i dusimy wszystko do momentu aż farsz zmięknie. W międzyczasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę śmietany, oregano, ostrą paprykę, sól, pieprz i ewentualnie dosładzamy.KROK 3. Do tak przygotowanego farszu wbijamy jajko, dodajemy kilka łyżek startej mozzarelli oraz świeży rozmaryn. Do oprószonych oregano bakłażanów nakładamy farsz, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 40 - 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy ich wierzch dodatkową porcją sera i układamy kilka przedzielonych na pół pomidorów koktajlowych.
Jako dodatek świetnie sprawdzi się sos czosnkowy.
Pycha danie Kasiu. Jak ja lubię bakłażany, mniamm.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) :* :*
UsuńUwielbiam pieczonego bakłażana! Twoja propozycja jest cudna, świetne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :*
UsuńUwielbiam takie zapiekane warzywa! Często w podobny sposób przygotowuje także cukinię :)
OdpowiedzUsuńO tak! Cukinia w takiej wersji też jest znakomita :D
UsuńChętnie byśmy wymieniły bakłażan na cukinię :)
OdpowiedzUsuńTeż dobry pomysł ;)
UsuńUwielbiam faszerowane warzywa :) A Twoja propozycja prezentuje się bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńWygląda smacznie i to bardzo! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :* :*
UsuńOjejjj! Jak to wygląda obłędnie! ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :* <3
UsuńJak ja lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńSmakowicie wygląda. Zapisuje przepis.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńSuper, wygląda bardzo bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJuż wiem, że muszę kupić bakłażany!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :)
UsuńMniam! Koniecznie muszę przygotować to danie! Uwielbiam bakłażana!
OdpowiedzUsuń