Ryby to bardzo częsty gość w mojej kuchni. Każda z nich jest inna i każda dostarcza innych doznań smakowych. Mięso tuńczyka jest wyjątkowe, ponieważ jego konsystencja przypomina cielęcinę. Do tego tuńczyk zawiera małą ilość tłuszczu, ale sporą białka. Możemy w nim znaleźć także kwasy omega-3, witaminy z grupy B, witaminę A i D, a także wapń, fosfor i żelazo. Dzisiaj zapraszam na tuńczyka w słodkiej marynacie, podawanego w towarzystwie ryżu i surówki z pieczonych buraczków.
Potrzebne składniki
- 2 steki z tuńczyka
MARYNATA
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
DODATKI
- plastry cytryny
- ryż jasminowy
- surówka z pieczonych buraków
Przygotowanie
KROK 1. Do miseczki wlewamy oliwę, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz miód, dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko do momentu powstania jednolitej konsystencji.KROK 2. Do powstałej marynaty wkładamy umyte steki z tuńczyka, dokładnie je nią obtaczamy i odstawiamy na około 2 godziny do zamarynowania.KROK 3. Po tym czasie steki smażymy około 2 minut z każdej strony. Usmażonego tuńczyka podajemy z plastrami cytryny.Tak zamarynowanego tuńczyka możemy także upiec w piekarniku lub przygotować na grillu.
Jako dodatek świetnie sprawdzi się ryż jaśminowy orazsurówka z pieczonych buraczków z dodatkiem czerwonej papryki i cebulki.
Fajna marynata. Myslę, że do innych mięs też będzie pasowała!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) O tak - dla mnie jest uniwersalna. Świetnie smakuje w połączeniu z kurczakiem. Często wykorzystuję ją w przepisach orientalnych.
UsuńSmacznie i prosto - tak lubię :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńStek to nei dla mnie ale na pewno można się najeść :)
OdpowiedzUsuńO tak ;)
UsuńUwielbiam marynaty miodowe :)
OdpowiedzUsuńJa również. Lubię czuć delikatnie słodką nutę :)
UsuńJakie soczyste!
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńBardzo smakowicie wygląda ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniałe danie <3 Wygląda rewelacyjnie!!!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) :*
UsuńMusimy koniecznie kiedyś spróbować takie steku z tuńczyka :)
OdpowiedzUsuńO tak :) Gorąco polecam :)
UsuńUwielbiam tuńczyka, ale dawno w takiej postaci nie jadłam...Ostatnio chyba na wakacjach
OdpowiedzUsuńPolecam :) To bardzo proste i szybkie danie :) A na ciepło tuńczyk smakuje zupełnie inaczej :)
UsuńUwielbiam stek z tuńczyka, niestety w moim mieście trudno go dostać. :( Jak tylko uda mi się go upolować, skorzystam z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuń