Uwielbiam naleśniki, a szczególnie te z dodatkiem maślanki, która sprawia, że są niezwykle puszyste i delikatne. Lubię też kreatywne połączenia składników, które dają wyjątkowy i smakowity efekt końcowy. Dzisiaj zapraszam na pożywne naleśniki z dodatkiem płatków owsianych oraz mąki kokosowej. Smak naleśników podkreślają ziarenka wanilii, a z masłem orzechowym lub owocami i jogurtem smakują wybornie. Gorąco polecam to zestawienie:)
Potrzebne składniki
- 1 szklanka maślanki
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 3 jajka
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- szczypta kurkumy
- ziarenka wanilii
Przygotowanie
KROK 1. Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą, a gdy wchłoną cały płyn przekładamy je do miksera, dodajemy jajka, maślankę, mleko, olej, wodę mineralną, obie mąki, kurkumę, cukier puder, ziarenka wanilii oraz szczyptę soli i miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
KROK 2. Powstałą masę odstawiamy na około 15 minut, aby mogła odrobinę "popracować". Po tym czasie wylewamy porcje masy na dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron na lekko rumiany kolor.
Naleśniki świetnie smakują ze słodkimi dodatkami lub świeżymi owocami.
Nigdy nie jadłam naleśników z dodatkiem maślanki... ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i gorąco polecam :)
UsuńWidać, że naleśniki są sprężyste i nie łamią się. Podoba mi się pomysł Kasiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńUwielbiam naleśniki w każdej odsłonie :)
OdpowiedzUsuńJa również :D
UsuńSuper, wyglądają perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńRobiłam kiedyś podobne i są przepyszne! :)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńZjadłbym takie nalesniki :-)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :)
UsuńWyobraziłyśmy sobie taką górę naleśników tylko dla nas <3
OdpowiedzUsuń:D ;)
UsuńKoniecznie muszę takie przygotować!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńWyglądają bardzo smakowicie :) Rewelacyjny pomysł z wykorzystaniem mąki kokosowej i płatków, na pewno wypróbuję. Ostatnio zachwycam się delikatnymi naleśnikami z mąki ryżowej.
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam tą wersję naleśników :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł na naleśniki :) jestem pewna, że by mi posmakowały :)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńWyszły pyszne :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńZ mąki kokosowej, z płatkami owsianymi i do tego z ziarenkami wanilii? Brzmi super! Koniecznie muszę takie zrobić w domu :) Powiedz mi tylko czy mogę mąkę pszenną zastąpić całkowicie kokosową?
OdpowiedzUsuńTak, ale wtedy dodałabym więcej płatków owsianych. Gluten w mące pszennej sprawia, że naleśniki są elastyczne i "trzymają formę", ale skoro jest niewskazany to można wykorzystać naturalny kleik z płatków owsianych :)
Usuń