Uwielbiam hummus, ponieważ dostarcza mnóstwo energii, witamin oraz poprawia samopoczucie. Ta pasta to samo zdrowie, pełne błonnika, białka, żelaza oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzisiaj zapraszam na bardziej wyrazistą wersję hummusu o smaku curry z dodatkiem oleju oraz pestek dyni, zawierających pełno minerałów, w tym magnezu, żelaza, fosforu, potasu i cynku. Jeść tylko na zdrowie! :)
Potrzebne składniki
- 300 g ciecierzycy
- 150 g pasty tahini
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- woda
- 2 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól do smaku
DODATKI
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej (do namaczania i gotowania)
- olej z pestek dyni (do polania)
- pestki dyni
Przygotowanie
KROK 1. Ciecierzycę dokładnie płuczemy i zalewamy 3 częściami wody z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej. Moczymy ją przez minimum 12 godzin, a następnie odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy 0,5 łyżeczki sody i gotujemy przez około 40 minut do miękkości ziaren.* Ciecierzycę gotujemy bez dodatku soli, za to z dodatkiem sody oczyszczonej, która sprawi, że ziarna będą aksamitne, miękkie i delikatne w smaku. Powstającą podczas gotowania piankę, ściągamy za pomocą sitka.KROK 2. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy, studzimy, a następnie przekładamy do naczynia, dodajemy sok z cytryny oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Do masy dodajemy pastę tahini, kumin, curry oraz kurkumę i ponownie miksujemy. Całość doprawiamy do smaku solą.KROK 3. Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu (na podaną ilość składników użyłam około 150 ml wody).
Hummus podajemy z olejem oraz ziarnami pestek dyni.
PRZECHOWYWANIE:Pozostałą część hummusu przekładamy do słoiczków,wierzch skrapiamy olejem z pestek dyni i przechowujemy w lodówce około 7 dni.
Koniecznie muszę spróbować Twojej dyniowej wersji hummusu :)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Dynia tylko jako zdrowy dodatek :) Curry nadaje hummusowi niesamowitego smaku :)))
UsuńDynia do hummusu? Brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńPestki i olej :) Ale z dynią też robiłam hummus - pyszny jest :D
UsuńDomowy hummus, nie moze być lepiej! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńO tak :) Dziękuję :)
UsuńAch ten kolor :) Cudeńko!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bardzo dziękuję :)))
UsuńAleż to wygląda!!! Obłęd!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWspaniały :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
UsuńMusi być bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :))
UsuńAż tak za curry nie przepadamy ale chętnie byśmy tego hummusu i tak spróbowały :)
OdpowiedzUsuń:))))
UsuńGenialny pomysł na hummus <3 Pychotka!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńŚwietna propozycja i cudownie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :**
UsuńPyszny i do tego ten piękny słoneczny kolor :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam wszystkie dania z dynią! Ostatnio jadłam bardzo dobry krem z dyni z płatkami migdałowymi. To na pewno też będzie dobre- muszę wypróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGorąco polecam i również pozdrawiam :))
UsuńZdrowe smarowidło w kolorze słońca!
OdpowiedzUsuń:) :) :)
Usuń