2018-03-20

Puszysty chlebek z ziarnami

Bardzo lubię domowe pieczywo, ponieważ przypomina mi smaki dzieciństwa, a zapach podczas jego wypieku wypełnia dom cudownym aromatem. Tym razem postanowiłam przygotować puszysty chlebek z ziarnami, który jest niesamowicie lekki, ale pożywny i bardzo smaczny. Smakiem przypomina chałkę drożdżową. Jest szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Gorąco polecam :)
Puszysty chlebek z ziarnami
Potrzebne składniki

ZACZYN
- 8 g suchych drożdży
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 6 łyżek ciepłej wody
- 1 łyżka mąki

CHLEBEK
- 380 g mąki
- 300 ml letniej wody
- 35 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka soli

Przygotowanie
KROK 1. W małej miseczce przygotowujemy zaczyn łącząc suche drożdże, mąkę i cukier trzcinowy z ciepłą wodą. Składniki dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na około 15 minut. 
KROK 2. Do miski przesiewamy mąkę wraz z solą, do której dolewamy letnią wodę, olej oraz zaczyn. Następnie dodajemy wszystkie ziarna: słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, sezam oraz chia i dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto przekładamy do klasycznej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (skropionym olejem rzepakowym) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.  
KROK 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy chlebek przez około 30 do 35 minut. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, która sprawi, że chlebek będzie jeszcze bardziej puszysty i delikatny.
Puszysty chlebek z ziarnami
Chlebek kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Puszysty chlebek z ziarnami

26 komentarzy:

  1. Ależ smacznie wygląda, na pewno i tak smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na puchaty i pyszny :) super!

    OdpowiedzUsuń
  3. My też mamy fazę na domowe pieczywo :D Pycha a szczególnie lubimy jak są w nim jakieś ziarna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie domowe chlebki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda chętnie bym porwała ;P

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dorodny, pięknie wyrósł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, uwielbiam zapach chleba w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisuję przepis, bo chlebek jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie się prezentuje i założę się, że jest o niebo lepszy o tych masówek z piekarni czy supermarketu :)

    OdpowiedzUsuń