Bardzo lubię domowe pieczywo, ponieważ przypomina mi smaki dzieciństwa, a zapach podczas jego wypieku wypełnia dom cudownym aromatem. Tym razem postanowiłam przygotować puszysty chlebek z ziarnami, który jest niesamowicie lekki, ale pożywny i bardzo smaczny. Smakiem przypomina chałkę drożdżową. Jest szybki i bardzo prosty w przygotowaniu. Gorąco polecam :)
Potrzebne składniki
ZACZYN
- 8 g suchych drożdży
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 6 łyżek ciepłej wody
- 1 łyżka mąki
CHLEBEK
- 380 g mąki
- 300 ml letniej wody
- 35 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
KROK 1. W małej miseczce przygotowujemy zaczyn łącząc suche drożdże, mąkę i cukier trzcinowy z ciepłą wodą. Składniki dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na około 15 minut.KROK 2. Do miski przesiewamy mąkę wraz z solą, do której dolewamy letnią wodę, olej oraz zaczyn. Następnie dodajemy wszystkie ziarna: słonecznik, siemię lniane, pestki dyni, sezam oraz chia i dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto przekładamy do klasycznej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (skropionym olejem rzepakowym) i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.KROK 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C i pieczemy chlebek przez około 30 do 35 minut. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne wypełnione gorącą wodą, która sprawi, że chlebek będzie jeszcze bardziej puszysty i delikatny.
Chlebek kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu.
Ależ smacznie wygląda, na pewno i tak smakuje...
OdpowiedzUsuńO tak! :) Bardzo dziękuję :)
UsuńDomowy chlebek najlepszy :)
OdpowiedzUsuń:D :D
UsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękny i wyrośnięty chlebuś.
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :*
UsuńWygląda na puchaty i pyszny :) super!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMy też mamy fazę na domowe pieczywo :D Pycha a szczególnie lubimy jak są w nim jakieś ziarna :)
OdpowiedzUsuńWidziałam :) Pyszny chlebek z ciecierzycy :))
UsuńUwielbiam takie domowe chlebki :D
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńWspaniale wygląda chętnie bym porwała ;P
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :*
UsuńBardzo dorodny, pięknie wyrósł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :))))
UsuńWspaniały chlebek Kasiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńSuper, uwielbiam zapach chleba w domu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja również :)))
UsuńZapisuję przepis, bo chlebek jest świetny!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)) Dziękuję :)
UsuńPięknie się prezentuje i założę się, że jest o niebo lepszy o tych masówek z piekarni czy supermarketu :)
OdpowiedzUsuńO tak :) Dziękuję bardzo :*
Usuń