2018-03-25

Halibut w boczku z sosem chrzanowym

Dzisiaj zapraszam na niebanalne i finezyjne połączenie ryby oraz mięsa. Smak delikatnego mięsa halibuta podkreśla wędzony boczek oraz gęsty sos chrzanowy. Halibut to jedna z moich ulubionych ryb, którą cenię za smak oraz wysoką zawartość białka, a w zestawieniu z boczkiem i chrzanowym sosem smakuje wybornie. Smacznie polecam! :)
Halibut w boczku z sosem chrzanowym
Potrzebne składniki

- filety z halibuta
- kilka plastrów wędzonego boczku
- pieprz cytrynowy
- sól do smaku

SOS CHRZANOWY
- 200 g gęstej śmietany
- 2 łyżki chrzanu
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki miodu
- plaster masła
- szczypta gałki muszkatołowej 
- pieprz biały
- sól do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczone filety z halibuta dzielimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Każdy kawałek owijamy w plastry boczku, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut. 
* Jeśli lubimy mocno przyrumieniony boczek, to wcześniej delikatnie obsmażamy filety na patelni. 
KROK 2. Następnie przygotowujemy sos chrzanowy. Na rozgrzanym maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy posiekany czosnek, śmietanę, miód oraz 2 łyżki chrzanu i dusimy wszystko przez chwilę do momentu delikatnego zgęstnienia sosu. Całość doprawiamy solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem. 
 Danie świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem.
Halibut w boczku z sosem chrzanowym

22 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja :) Wyobrażam sobie już ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie, dodatek sosu chrzanowego to strzał w 10 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale przygotowana rybka na wielkanocny stół!

    OdpowiedzUsuń
  4. oooo Kochana! Cudowna propozycja! Uwielbiam rybę z boczkiem, do tego ten sos, wow, super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :* Ja też uwielbiam takie połączenia :)

      Usuń
  5. Kasiu narobiłaś mi ogromnej ochoty na to danie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe połączenie i pysznie wygląda tak podana rybka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie warto spróbować. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Sama nie wiem, czy to połączenie podbiłoby nasze podniebienia. Nie jestem przekonana do łączenia mięsa z rybą...ale może akurat...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś też nie byłam do tego przekonana, ale od kiedy spróbowałam, robię to regularnie :D

      Usuń
  9. Bardzo ciekawe połączenie :) Całość dania prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń