Dzisiaj zapraszam na niebanalne i finezyjne połączenie ryby oraz mięsa. Smak delikatnego mięsa halibuta podkreśla wędzony boczek oraz gęsty sos chrzanowy. Halibut to jedna z moich ulubionych ryb, którą cenię za smak oraz wysoką zawartość białka, a w zestawieniu z boczkiem i chrzanowym sosem smakuje wybornie. Smacznie polecam! :)
- filety z halibuta
- kilka plastrów wędzonego boczku
- pieprz cytrynowy
- sól do smaku
SOS CHRZANOWY
- 200 g gęstej śmietany
- 2 łyżki chrzanu
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki miodu
- plaster masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz biały
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczone filety z halibuta dzielimy na mniejsze kawałki, które oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Każdy kawałek owijamy w plastry boczku, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.
* Jeśli lubimy mocno przyrumieniony boczek, to wcześniej delikatnie obsmażamy filety na patelni.KROK 2. Następnie przygotowujemy sos chrzanowy. Na rozgrzanym maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy posiekany czosnek, śmietanę, miód oraz 2 łyżki chrzanu i dusimy wszystko przez chwilę do momentu delikatnego zgęstnienia sosu. Całość doprawiamy solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem.Danie świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem.
Ciekawa propozycja :) Wyobrażam sobie już ten smak :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńBardzo ciekawe połączenie, dodatek sosu chrzanowego to strzał w 10 :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniale przygotowana rybka na wielkanocny stół!
OdpowiedzUsuń;) :) :)
UsuńSmakowitości. Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńoooo Kochana! Cudowna propozycja! Uwielbiam rybę z boczkiem, do tego ten sos, wow, super! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :* Ja też uwielbiam takie połączenia :)
UsuńKasiu narobiłaś mi ogromnej ochoty na to danie.
OdpowiedzUsuńCieszę się Małgosiu :)
UsuńBardzo ciekawe połączenie i pysznie wygląda tak podana rybka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńSuper smaki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiekawe połączenie warto spróbować. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńSama nie wiem, czy to połączenie podbiłoby nasze podniebienia. Nie jestem przekonana do łączenia mięsa z rybą...ale może akurat...
OdpowiedzUsuńKiedyś też nie byłam do tego przekonana, ale od kiedy spróbowałam, robię to regularnie :D
UsuńBardzo ciekawe połączenie :) Całość dania prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń