2018-03-07

Czekoladowe naleśniki proteinowe

Pomysł na pożywne śniadanie? Naleśniki! :) A te proteinowe mogą być także świetnym wyborem na posiłek potreningowy. Dodatkowo kakao spożyte w ciągu 30 minut po skończonym treningu przyspieszy naszą regenerację. Naleśniki są puszyste i delikatne, a z masłem orzechowym smakują wybornie! Jeść tylko na zdrowie! Smacznego :)
Czekoladowe naleśniki proteinowe
Potrzebne składniki

W WERSJI GLUTENOWEJ
 - 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej

W WERSJI BEZGLUTENOWEJ
- 1,5 szklanki płatków owsianych

- 1 szklanka mleka bez laktozy
- 0,5 szklanki czekoladowego mleka sojowego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 2 miarki czekoladowej odżywki białkowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli

Przygotowanie
Do miksera dodajemy oba rodzaje mleka, olej kokosowy, jajka oraz jogurt i miksujemy wszystkie składniki na jednolitą masę. Następnie dodajemy suche składniki - mąkę, kakao, sodę oraz sól i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy odżywkę białkową i mieszamy energicznie łyżką. 
W wersji bezglutenowej, zamiast mąki dodajemy płatki owsiane, które wcześniej zalewamy wrzątkiem (odrobinę ponad linię płatków) i odstawiamy do wchłonięcia płynu.
Jeśli chcemy, aby nasze naleśniki były bardziej słodkie, możemy dodać do nich płynny miód lub cukier trzcinowy. Dla mnie słodycz z mleka sojowego oraz odżywki białkowej była wystarczająca.
Czekoladowe naleśniki proteinowe

14 komentarzy: