2018-02-12

Halibut zapiekany z mozzarellą i pieczarkami

Uwielbiam ryby, a w szczególności halibuta, którego cenię za wysoką zawartość białka oraz aminokwasów egzogennych. Jest to ryba, która zawartością białka spokojnie może zastąpić drób lub czerwone mięso. Dodatkowo halibut zawiera sporo kwasów omega-3, potas, selen, fosfor oraz witaminy z grupy B, a także cenną witaminę D. Dzisiaj zapraszam na jego niezwykle soczystą i finezyjną odsłonę, której smaku dodaje serowo - pieczarkowa kołderka, a także aromatyczny tymianek.
Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami
Potrzebne składniki

- 300 g filetu z halibuta
- ser Mozzarella 
- kilka drobnych pieczarek brązowych
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek bułki tartej
- przyprawa do ryb
- 1 łyżeczka słodkiego sosu sojowego
- kozie masło
- świeży tymianek

Przygotowanie
  • Filet z halibuta dzielimy na mniejsze kawałki, które oprószamy przyprawą do ryb, a następnie obtaczamy je w mące, jajku wymieszanym z sosem sojowym oraz bułce tartej. Filety obsmażamy po 2 minuty z każdej strony na kozim maśle.  
  • Pieczarki obieramy, pozbawiamy nóżek i smażymy na maśle do momentu odparowania wody i ich delikatnego przyrumienienia.  
  • Na podsmażone filety halibuta układamy plastry mozzarelli, a na nich pieczarki i wstawiamy do piekarnika  nagrzanego do 180 stopni na około 13 minut (na 5 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg z górną grzałką). Upieczone ryby posypujemy świeżym tymiankiem.
Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami
Gotowy halibut świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem.
Ja podałam go z pieczonymi ziemniaczkami, sosem śmietanowo - pieczarkowym oraz bukietem surówek.
Halibut zapiekany pod mozzarellą i pieczarkami

40 komentarzy:

  1. Musi być bardzo smaczny.
    Z chęcią bym zjadła. Wygląda wspaniale.
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam. Bardzo dziękuję i również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Rybka otulona mozzarelką? Bez wątpienia pyszne połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę, że przepis nie jest jakiś bardzo skomplikowany. Oj coś czuje, że to będzie moje ulubione danie :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Przepis jest prosty, ale efekt naprawdę smaczny :)

      Usuń
  4. Moja Mama bardzo lubi ryby ale halibuta nie jadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie połączyłaś smaki Futko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny pomysł na halibuta i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cool post, dear! Very beautiful photos!
    I will be happy with the friendship of blogs ♥ I subscribed to you
    Julia Shkvo

    OdpowiedzUsuń
  8. Rybkę to ja zjem w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ty to masz zawsze fajne pomysły na urozmaicenie każdego dania :) Poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też bardzo lubię halibuta, a Twoja wersja świetnie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie dania, mmmm pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wow its look very delicious dear this post is surely making me hungry..

    https://clicknorder.pk online shopping in pakistan

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo pysznie wygląda taki obiadek

    OdpowiedzUsuń
  14. hey dear,
    this blog is a awesome,i really like your post,thank you so much dear for important details......

    https://www.lukhidiamond.com/LOOSE-DIAMONDS

    OdpowiedzUsuń
  15. U nas w domu kiepsko z rybami, dzieciaki lubią bardzo wybiórcze. Osobiście takie wydanie jednak świetnie przypada mi do gustu. Spróbowałabym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam i mam nadzieję, że dzieciom również zasmakuje taka wersja rybki :)

      Usuń