Uwielbiam ryby, a w szczególności halibuta, którego cenię za wysoką zawartość białka oraz aminokwasów egzogennych. Jest to ryba, która zawartością białka spokojnie może zastąpić drób lub czerwone mięso. Dodatkowo halibut zawiera sporo kwasów omega-3, potas, selen, fosfor oraz witaminy z grupy B, a także cenną witaminę D. Dzisiaj zapraszam na jego niezwykle soczystą i finezyjną odsłonę, której smaku dodaje serowo - pieczarkowa kołderka, a także aromatyczny tymianek.
- 300 g filetu z halibuta
- ser Mozzarella
- kilka drobnych pieczarek brązowych
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek bułki tartej
- przyprawa do ryb
- 1 łyżeczka słodkiego sosu sojowego
- kozie masło
- świeży tymianek
Przygotowanie
- Filet z halibuta dzielimy na mniejsze kawałki, które oprószamy przyprawą do ryb, a następnie obtaczamy je w mące, jajku wymieszanym z sosem sojowym oraz bułce tartej. Filety obsmażamy po 2 minuty z każdej strony na kozim maśle.
- Pieczarki obieramy, pozbawiamy nóżek i smażymy na maśle do momentu odparowania wody i ich delikatnego przyrumienienia.
- Na podsmażone filety halibuta układamy plastry mozzarelli, a na nich pieczarki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 13 minut (na 5 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg z górną grzałką). Upieczone ryby posypujemy świeżym tymiankiem.
Gotowy halibut świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem.Ja podałam go z pieczonymi ziemniaczkami, sosem śmietanowo - pieczarkowym oraz bukietem surówek.
Musi być bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła. Wygląda wspaniale.
Pozdrawiam serdecznie! :)
Potwierdzam. Bardzo dziękuję i również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńPyszna propozycja Kasiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRybka otulona mozzarelką? Bez wątpienia pyszne połączenie :D
OdpowiedzUsuńTo prawda ;)
UsuńWidzę, że przepis nie jest jakiś bardzo skomplikowany. Oj coś czuje, że to będzie moje ulubione danie :D Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam :) Przepis jest prosty, ale efekt naprawdę smaczny :)
UsuńSmakowite połączenie :D
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńMoja Mama bardzo lubi ryby ale halibuta nie jadła ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musi spróbować :) Gorąco polecam! :)
UsuńŚwietnie połączyłaś smaki Futko!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńPyszny pomysł na halibuta i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Małgosiu :)
UsuńCool post, dear! Very beautiful photos!
OdpowiedzUsuńI will be happy with the friendship of blogs ♥ I subscribed to you
Julia Shkvo
Thank you very much :) See you on the blog :*
UsuńRybkę to ja zjem w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńJa również :D
UsuńTy to masz zawsze fajne pomysły na urozmaicenie każdego dania :) Poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :* Bardzo proszę ;)
UsuńTeż bardzo lubię halibuta, a Twoja wersja świetnie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńUwielbiam takie dania, mmmm pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńBardzo lubię halibuta :)
OdpowiedzUsuńJa również :D
Usuńwow its look very delicious dear this post is surely making me hungry..
OdpowiedzUsuńhttps://clicknorder.pk online shopping in pakistan
Thank You very much! :*
UsuńBardzo pysznie wygląda taki obiadek
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuńhey dear,
OdpowiedzUsuńthis blog is a awesome,i really like your post,thank you so much dear for important details......
https://www.lukhidiamond.com/LOOSE-DIAMONDS
:)
UsuńU nas w domu kiepsko z rybami, dzieciaki lubią bardzo wybiórcze. Osobiście takie wydanie jednak świetnie przypada mi do gustu. Spróbowałabym
OdpowiedzUsuńGorąco polecam i mam nadzieję, że dzieciom również zasmakuje taka wersja rybki :)
UsuńFantastyczne danie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń