Dzisiaj chciałabym Was przenieść do kuchni arabskiej i zaprezentować migdałową pastę, która jest świetną alternatywą dla masła z orzeszków ziemnych. Amlou od stuleci gości w kuchni marokańskiej. Jest to połączenie prażonych migdałów, miodu i niezwykle cennego oleju arganowego. Serwuje się go jako dodatek do chrupkiego pieczywa i warzyw. Amlou idealnie łączy się także z naleśnikami oraz świeżym pieczywem.
- 1 szklanka prażonych migdałów
- 0,5 szklanki miodu
- 2 łyżki oleju arganowego
- szczypta soli
Przygotowanie
KROK 1. Migdały prażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni lub w piekarniku - na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy migdały i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.KROK 2. Uprażone migdały studzimy i mielimy je dokładnie w młynku lub rozdrabniaczu. Do powstałego pyłu migdałowego dodajemy olej arganowy, miód i szczyptę soli. Wszystkie składniki ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia.
Gotowe masło będzie świetnym dodatkiem do pieczonych warzyw, naleśników oraz pieczywa.
Uwielbiam wszystko co migdałowe...
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńJakie to masło musi być pyszne *.*
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :)
UsuńCiekawy pomysł, musi mieć intrygujący smak :)
OdpowiedzUsuńO tak :) Zajadamy prosto ze słoiczka ;)
UsuńBardzo pyszniutko wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńChętnie bym przygotowała...ciekawe, czy córki zjadłyby ;)
OdpowiedzUsuńZ pewnością :) Moim zdaniem jest lepsze niż masło orzechowe :) Do naleśników jest idealne :)
UsuńKasiu czuję, że masełko na pewno by mi posmakowało :)
OdpowiedzUsuńO tak! :) :) :)
UsuńZ pewnością świetnie smakuje ;)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :)
UsuńPrzyznam ,że bardzo zaciekawiło mnie to masło wygląda smacznie i to bardzo:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :) 100 % naturalnych i zdrowych składników :)
UsuńNigdy o nim nie słyszałam i koniecznie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam! :)
UsuńUwielbiamy masło migdałowe i zawsze jemy je na słodko albo solo łyżeczką ze słoika :D
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja :D
UsuńAleż to musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - http://izabiela.pl/
:) :) :)
UsuńZrobiłam. Wszyscy się zajadali!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńA ja właśnie średnio przepadam z a migdałami, ale bardzo chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń;) :*
UsuńPalce lizać :D Na kanapce muszą smakować super :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :)
UsuńCiekawie wyglada :D nigdy takiego nie jadlam
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńWow! Musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń:) :*
Usuń