2018-01-22

Tarta z warzywami i serem feta

Dzień dobry :) Dzisiaj zapraszam Was na delikatną tartę na kruchym spodzie z farszem śmietankowo - jajecznym z warzywami i serem feta. Tarta jest smaczna, bardzo pożywna oraz prosta w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację z kieliszkiem dobrego wina. Każdy jej kawałek znika błyskawicznie i dostarcza przyjemnych wrażeń naszemu podniebieniu. Gorąco polecam! :)
Tarta z warzywami i serem feta
Potrzebne składniki

TARTA
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 g wody
- szczypta soli

NADZIENIE
- 1 cukinia
- 2 szalotki
- 1 mały pomidor
- 2 jajka
- 100 ml śmietanki
- plaster masła
- ser feta
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki masła, żółtko, sól, wodę i zagniatamy wszystkie składniki. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je, wypełniamy nim blaszkę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 15 minut (pieczenie góra - dół). Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze około 5 minut.
KROK 2. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na chwilę, aby puściła wodę i odciskamy (kilka plastrów cukinii zostawiamy do dekoracji). Na rozgrzanym maśle szklimy pokrojone szalotki, dodajemy odciśniętą cukinię i chwilę razem przesmażamy, doprawiając warzywa solą i pieprzem.
KROK 3. Jajka miksujemy ze śmietanką i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa układamy na spód tarty i zalewamy je masą śmietankowo - jajeczną. Na wierzch układamy plastry pomidora i cukinii oraz kawałki sera feta (kilka kawałków sera wciskamy także w masę). Tak przygotowaną tartę wstawiamy ponownie do piekarnika na około 30 minut.
Upieczoną tartę posypujemy natką pietruszki lub ulubionymi ziołami. 
Tarta z warzywami i serem feta
Jeśli lubimy pikantne smaki, na wierzch tarty ułóżmy także kawałki papryczki Jalapeno.
Tarta z warzywami i serem feta

35 komentarzy:

  1. Pięknie wypieczona tarta, dla mnie- na każdą możliwą okazję. Mogłabym jeść ciągle. Świetne wypełnienie, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam tarty, Twoja prezentuje się super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nam nie po drodze do robienia tarty ale Twoja wygląda przepysznie i może kiedyś uda nam się zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie tarty, zawsze to coś innrgo i pysznego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta palce lizać :) Wygląda przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta wyszła naprawdę superowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję! Zrobiłam dzisiaj na obiad :-)))) Naprawdę jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzień dobry, jaki wymiar formy? Śmietanka 18% slodka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam formy 23 cm. Tak, śmietanka 18%, słodka. Ale kwaśna też będzie dobra :)

      Usuń
  9. Jaka śmietanka ? Nie widzę info ? 18 %?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodka 18% będzie idealna, ale można użyć także kwaśnej.

      Usuń