Dzień dobry :) Dzisiaj zapraszam Was na delikatną tartę na kruchym spodzie z farszem śmietankowo - jajecznym z warzywami i serem feta. Tarta jest smaczna, bardzo pożywna oraz prosta w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację z kieliszkiem dobrego wina. Każdy jej kawałek znika błyskawicznie i dostarcza przyjemnych wrażeń naszemu podniebieniu. Gorąco polecam! :)
Potrzebne składniki
TARTA
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 g wody
- szczypta soli
NADZIENIE
- 1 cukinia
- 2 szalotki
- 1 mały pomidor
- 2 jajka
- 100 ml śmietanki
- plaster masła
- ser feta
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki masła, żółtko, sól, wodę i zagniatamy wszystkie składniki. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je, wypełniamy nim blaszkę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 15 minut (pieczenie góra - dół). Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze około 5 minut.
KROK 2. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na chwilę, aby puściła wodę i odciskamy (kilka plastrów cukinii zostawiamy do dekoracji). Na rozgrzanym maśle szklimy pokrojone szalotki, dodajemy odciśniętą cukinię i chwilę razem przesmażamy, doprawiając warzywa solą i pieprzem.
KROK 3. Jajka miksujemy ze śmietanką i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa układamy na spód tarty i zalewamy je masą śmietankowo - jajeczną. Na wierzch układamy plastry pomidora i cukinii oraz kawałki sera feta (kilka kawałków sera wciskamy także w masę). Tak przygotowaną tartę wstawiamy ponownie do piekarnika na około 30 minut.
Upieczoną tartę posypujemy natką pietruszki lub ulubionymi ziołami.
Jeśli lubimy pikantne smaki, na wierzch tarty ułóżmy także kawałki papryczki Jalapeno.
Pięknie wypieczona tarta, dla mnie- na każdą możliwą okazję. Mogłabym jeść ciągle. Świetne wypełnienie, mniam!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) :*
UsuńPyszna tarta , moje smaki mniamm :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniale wygląda, mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDla mnie rewelacyjna!
OdpowiedzUsuń:) :) :*
UsuńWspaniała i apetyczna tarta <3
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńDawno nie jadłam tarty, Twoja prezentuje się super :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBoska uwielbiam takie tarty:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNigdy nam nie po drodze do robienia tarty ale Twoja wygląda przepysznie i może kiedyś uda nam się zrobić :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Dziewczyny i smacznie polecam :)
UsuńUwielbiam takie tarty, zawsze to coś innrgo i pysznego.
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńTarta palce lizać :) Wygląda przesmacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńUwielbiam takie cuda kuchni!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńJaka kolorowa! Wiosna na talerzu:)
OdpowiedzUsuńO tak! :) Ona już coraz bliżej... :)
UsuńSmietanka ile % ? Jutro robie
OdpowiedzUsuńUżyłam 18 :)
UsuńTarta wyszła naprawdę superowa! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) :*
UsuńDziękuję! Zrobiłam dzisiaj na obiad :-)))) Naprawdę jest pyszna
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała :)
UsuńBardzo!
UsuńDzień dobry, jaki wymiar formy? Śmietanka 18% slodka?
OdpowiedzUsuńUżyłam formy 23 cm. Tak, śmietanka 18%, słodka. Ale kwaśna też będzie dobra :)
UsuńJaka śmietanka ? Nie widzę info ? 18 %?
OdpowiedzUsuńSłodka 18% będzie idealna, ale można użyć także kwaśnej.
Usuń