Pesto bardzo często gości w mojej kuchni. Uwielbiam rozmaite połączenia ziół, serów i orzechów. Tym razem zapraszam na szpinakowy makaron spaghetti otulony wyrazistym pesto z rukoli, drobnym kawiorem z gromadników oraz kozim serem. Ta kompozycja smaków i aromatów cudownie rozpieści nasze kubki smakowe. Gorąco Wam ją polecam :)
- szpinakowy makaron spaghetti
- czarny kawior z gromadników
- starty ser kozi
PESTO Z RUKOLI
- 130 g świeżej rukoli
- 50 g twardego sera koziego
- 50 g orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- około ½ szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Listki rukoli przekładamy do rozdrabniacza wraz z czosnkiem oraz częścią oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy rozbite w moździerzu lub zmielone orzechy włoskie, starty ser kozi, pozostałą część oliwy z oliwek i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.KROK 2. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z wcześniej przygotowanym pesto oraz kawiorem z gromadników. Całość posypujemy dodatkową ilością startego koziego sera.
Kawior z ikry gromadników jest bardzo intensywny w smaku, ale jest pozbawiony rybnego zapachu. Jest cenny w wartości odżywcze tj. nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfor, witaminę A i E oraz aminokwasy.
Ciekawe i wykwintne danie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńSuper, makaron jak z najlepszej restauracji :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJak przeczytałam listę składników w temacie to już byłam oczarowana. Pyszna propozycja. Wyraziste smaki, tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńNigdy nie jadłyśmy kawioru :) Nie mamy pojęcia czy to są w ogóle nasze smaki :P Ale całe danie wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Wszystko zależy od rodzaju kawioru - ten jest intensywny w smaku, ale nie ma rybnego aromatu, jak inne kawiory. Bardzo mi smakuje :)
UsuńBardzo ciekawe połączenie! Muszę się przyznać, że jeszcze nigdy nie dodawałam kawioru do makaronu ale może mieć to bardzo ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńZjadłbym taki makaron
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńKawioru już nie jadam, ale spaghetti będę musiała zrobić - nie jadłam chyba kilka miesięcy :P
OdpowiedzUsuńO tak! Czas nadrobić zaległości ;)
UsuńMmmm lubię tego typu smaki! ;)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńCiekawe danie, jednak kawior nie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Sama też nie przepadam za kawiorem, ale ten jest naprawdę bardzo smaczny. Nie można tez przesadzić, aby nie zdominował całości :)
UsuńZe względu na kozi ser raczej nie jest to danie dla mnie. Próbowałam pod różną postacią, w różnych daniach i nigdy mi nie smakował.
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam kozi ser w każdej postaci. Mi smak bardzo odpowiada :)
UsuńWspaniałe połączenie smaków :) Pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńKasiu narobiłaś mi ochoty na Twoje spaghetti. Lubię kawior mniamm
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu, bardzo mnie to cieszy :)
UsuńLuksus w makaronowej odsłonie, uwielbiam pesto.
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja :) <3
UsuńNigdy nie robiłam nic z kawiorem. Makaron wygląda świetnie :).
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje i polecam :)
UsuńWykwintnie u Ciebie!
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńJak tylko, przeczytała tytuł, to się zakochałam w tym daniu, to coś zdecydowanie dla mnie, oczywiście tylko z bezglutenowym makaronem. Jak mój domownik wróci z Portugalii to mu to zrobię i wtedy od razu się ze mną ożeni heheheh ;)
OdpowiedzUsuńHehehe :) Trzymam kciuki ;) :*
Usuń