Witajcie w Nowym Roku! :) Dzisiaj zapraszam na risotto z dodatkiem złotego korzenia natury jakim jest kurkuma. Danie jest intensywne w smaku, mocno rozgrzewające i pożywne. Za sprawą kurkumy, białego wina, koziego sera, imbiru i suszonych pomidorów możemy poczuć niesamowitą grę smaków. Ta wersja risotto przeplata nuty kwaskowe, pikantne i słodkie oraz aromatyczny, ciepły smak z lekką nutką goryczy. Całość dopełniają kawałki polędwiczki z indyka o pikantnym, cytrynowym smaku. Gorąco polecam to połączenie, szczególnie zimną, gdyż jest zdrowe i pożywne, a co najważniejsze, świetnie wpłynie na naszą odporność.
Potrzebne składniki
- 150 g ryżu Arborio
- 200 g polędwiczki z indyka
- świeża kurkuma (około 3 cm kawałek)
- świeży imbir (około 2 cm kawałek)
- 6 suszonych pomidorów
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 cebule szalotki
- 1 kieliszek białego wina
- 3 łyżki startego koziego sera
- plaster masła
- oliwa z oliwek
- pieprz cytrynowy
Przygotowanie
KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. W międzyczasie do ryżu dodajemy drobno pokrojoną kurkumę, imbir i suszone pomidory. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem, pamiętając o częstym mieszaniu.KROK 2. Polędwiczkę z indyka kroimy w kostkę, polewamy ją oliwą z oliwek oprószamy pieprzem cytrynowym i smażymy na drugiej patelni.KROK 3. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy podsmażone kawałki indyka. Na koniec dodajemy starty kozi ser, drobno posiekaną natkę pietruszki (około 2 łyżki), doprawiamy pieprzem cytrynowym, dokładnie mieszamy, ściągamy z gazu, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu przez około 2 - 3 minuty.
Pamiętajmy o rękawiczkach przy krojeniu świeżej kurkumy, ponieważ mocno barwi skórę ;)
Kasiu pyszne danie. Nie spotkałam się ze świeżą kurkumą.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Jest teraz w Lidlu ;)
Usuńmmmm super danie, uwielbiam je. Muszę jednak przyznać, że z kozim serem jeszcze risotta nie jadłam, czas więc wypróbować Twój przepis :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Gorąco polecam wersję z kozim serem - jest lżejszy i dodaje ciekawego smaku całości :)
UsuńDelicious risotto!
OdpowiedzUsuńHappy new year!! ��
Thank you very much! :*
UsuńAle pyszności :-) uwielbiam takie dania :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwspaniałe danie i do tego ten kolorek! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) :*
UsuńWłaśnie kiedyś zastanawiałam się, jak można wykorzystać kurkumę w świeżej postaci i już wiem ;) Bardzo fajne danie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Dziękuję bardzo :)
UsuńAle smakowity pomysł :) Zaraz go sprzedam mojemu facetowi, on lubi takie klimaty, więc bardzo prawdopodobne, że będziemy działać w kuchni :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i gorąco polecam :)
UsuńPrzede wszystkim jakie kolorowe :) Super chętnie bym zjadła
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńWręcz urzekająca kompozycja smaków :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńZestawienie smaków jest świetne, danie musiało być przepyszne :D.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam ;) Dziękuję bardzo :)
Usuń