W mojej kuchni bardzo cenię proste, szybkie w przygotowaniu oraz smaczne rozwiązania. Lubię mięso, a najbardziej drób który najczęściej gości na moim stole, ponieważ dostarcza mi wysokiej porcji białka. Dzisiaj na obiad wprosił się indyk i tak powstały soczyste i delikatne roladki gotowane na parze z farszem grzybowym, których smak podkreśla kremowy sos śmietanowo - pieczarkowy.
- 400 g piersi z indyka
- 250 g pieczarek portobello
- 1 cebula biała
- 200 g śmietany
- plaster masła
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Pierś z indyka dzielimy na sznycle, które delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą, aby uniknąć rozerwania się mięsa. Sznycle oprószamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na chwilę.KROK 2. Pokrojoną cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone drobno pieczarki, posypujemy delikatnie solą, aby szybciej puściły wodę oraz pozostały jędrne i smażymy do momentu całkowitego odparowania wody.KROK 3. Część farszu studzimy, nakładamy na sznycle, zawijamy w roladki, które otaczamy folią spożywczą i gotujemy na parze około 25 do 30 minut.KROK 4. Do pozostałej części farszu dodajemy śmietanę, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem, dodajemy ugotowane na parze roladki i dusimy razem jeszcze przez 1 minutę.Całość idealnie komponuje się z puree ziemniaczanym, kaszą lub ryżem, a także świeżymi surówkami.
Też bym się chętnie wprosiła. Muszę spróbować, zwłaszcza ciekawi mnie efekt gotowania ich na parze :)
OdpowiedzUsuńParowane są bardzo soczyste i delikatne :)
UsuńNa pewno smaczne, muszę spróbować.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńNiedobrze wchodzić na Twojego bloga kiedy jest się głodnym... Roladki prezentują się niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
Usuńuwielbiam takie roladki, są pyszne <3
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńAle pyszności zaserwowałaś:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPychotka, smaka narobiłaś.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńjejku jak to pięknie wygląda *_* Od razu człowiek robi się głodny ;P
OdpowiedzUsuńNAHTURAL :)
Dziękuję :)
UsuńPyszny obiad, ja na parze gotuję warzywa, muszę spróbować zrobić mięso :)
OdpowiedzUsuńO tak - gorąco polecam :)
UsuńZ tym sosikiem to musi być miazga :D
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńObiad pierwsza klasa - pyszne roladki <3 A sosik....mniam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńTakie mięsko lubimy najbardziej :)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
Usuń