Dziczyzna to rzadki gość w mojej kuchni, ale gdy się już pojawi to musi smakować wybornie. Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczny gulasz przygotowany z udźca jelenia z dodatkiem leśnych grzybów. Dziczyzna to bardzo szlachetne mięso, zdrowe oraz chude, ponieważ zawiera 3 razy mniej tłuszczu niż najchudsza wołowina. Dziczyzna dostarcza także dużo żelaza, witamin z grupy B oraz białka, ale do jej przygotowania potrzebujemy więcej czasu.
Potrzebne składniki
- 500 g udźca z jelenia
- garść suszonych grzybów
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki konfitury z żurawiny
- laska cynamonu
- masło klarowane
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz
MARYNATA
- 150 ml czerwonego wina
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka octu winnego
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren jałowca
- 2 ziela angielskie
- kilka goździków
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie
KROK 1. Udziec dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Wino, sos sojowy, ocet winny i olej łączymy w miseczce, dodajemy przyprawy oraz kawałki jelenia i dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy do marynowania na 2 doby (każdego dnia dwukrotnie mieszamy zawartość). Dzień wcześniej do namaczania odstawiamy także grzyby.KROK 2. Po tym czasie wyciągamy mięso i smażymy je dokładnie na maśle klarowanym, dodając po chwili konfiturę z żurawiny i laskę cynamonu. Następnie zalewamy je pozostałą częścią marynaty oraz wodą i dusimy na małym ogniu przez około 3 godziny. Po mniej więcej godzinie gotowania dodajemy ugotowane wraz z liściem laurowym grzyby oraz około 50 ml wywaru z ich gotowania. Do gulaszu dodajemy także podsmażoną na maśle cebulkę z czosnkiem. Na koniec całość zagęszczamy klasyczną zasmażką i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Jeleń po takim przygotowaniu był delikatny, miękki i kruchy. Ten gulasz to niesamowita gra smaków i aromatów. Całość świetnie komponuje się z kaszą gryczaną lub puree ziemniaczanym oraz kiszonym ogórkiem. Od czasu do czasu naprawdę warto sięgnąć po dziczyznę.
Powiem szczerze, że jeszcze nigdy nie jadłam jelenia. A danie pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńW takim razie gorąco polecam :) Potrzebuje wiele "czułości" jak wołowina, ale jego smak jest niepowtarzalny :)
UsuńWygląda niezwykle apetycznie. Nigdy nie jadłam. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńNigdy takiego mięsa nie jadłyśmy i jesteśmy nawet ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :) Bardzo smaczne, zdrowe i chude mięsko :)
UsuńZ dziczyzny jadłam tylko dzika, jelenia jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńFantastyczne danie, bardzo eleganckie raz jadłam gulasz z jelenia i bardzo mi smakował :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńUwielbiam dziczyznę :)
OdpowiedzUsuńJa również :D
Usuńpyszny gulasz! :) ja ostatnio robiłam z mięsa z dzika :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) O, równie pysznie :)
UsuńOstatnio wypatrzyłam to mięsko w sklepie i zastanawiałam się nad kupnem... następnym razem kupię na pewno i skorzystam z przepisu! Jadłam chyba 2 razy w życiu, a nigdy nie gotowałam, więc pomoc się przyda :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :) My byliśmy zachwyceni. Zupełnie inne, ale bardzo smaczne mięsko:)
UsuńWow, jak wykwintnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńUlala!!! Chyba jeszcze nie jadłam jelenia! Wygląda wyśmienicie! :) :) :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńDanie wygląda bardzo wytwornie :) Pyszności!!!
UsuńDziękuję :*
UsuńRównież nigdy nie jadłam mięsa z jelenia :)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :)
UsuńJelenia nie jadłam już 3 może 4 lata. Zapomniałam o tym mięsie. Czuję się zainspirowana ^^
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Serdecznie pozdrawiam :)
UsuńNigdy nie jadłam takiego gulażu, ciekawa jestem smaku
OdpowiedzUsuńJest naprawdę wyjątkowy. Warto spróbować :D
UsuńWow! Wspaniałe danie <3 A wygląda jak z najlepszej restauracji!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :* :*
Usuńale cudowny gulasz, mniam ! <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDziczyzna to wyśmienite mięso. Aż nie mogę sobie wyobrazić jak dobrze musiała smakować w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :) Pysznie i aromatycznie :)
UsuńPrzygotowanie dobrze dziczyzny to prawdziwe wyzwanie...
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńWielkie dzięki za ten przepis. Zrobiłem gulasz idealny!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy. Mięsko gości u nas bardzo często.
OdpowiedzUsuń