Dzień dobry! :) Dzisiaj zapraszam na drugą odsłonę bezglutenowego chlebka gryczanego, ale tym razem w wersji pełnoziarnistej z dodatkiem siemienia lnianego, miodu, płatków jaglanych i otrębów gryczanych. Chlebek z kaszy to idealny zamiennik klasycznego pieczywa, a do tego jest bardzo smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu.
Potrzebne składniki
- 500 g kaszy gryczanej niepalonej
- 700 ml letniej wody
- 1 łyżka soli
- 1,5 łyżeczki miodu
DODATKI
- masło (do wysmarowania blachy)
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 3 łyżki otrębów gryczanych
Przygotowanie
KROK 1. Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy zimną wodą, a następnie zalewamy 700 ml letniej wody i odstawiamy na 24 godziny (po 12 godzinach mieszamy kaszę i odstawiamy na kolejne 12 h).KROK 2. Po tym czasie dodajemy 1,5 łyżeczki miodu, 1 łyżkę soli i delikatnie miksujemy zawartość za pomocą blendera (nie zbyt mocno, ponieważ chlebek w tej wersji ma być gruboziarnisty).KROK 3. Do powstałej masy dodajemy siemię lniane, płatki jaglane i otręby gryczane. Masę przelewamy do foremki dobrze wysmarowanej masłem i odstawiamy na kolejne 10 godzin, aby ciasto mogło popracować. Po tym czasie formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 55 minut.
Chlebek miał być pieczony w klasycznej keksówce, jednak dodatek miodu sprawił, że ciasto zaczęło pięknie rosnąć i musiałam przelać masę do większej, okrągłej formy. Już niedługo zapraszam na kolejną odsłonę chlebka gryczanego. Nowa forma już czeka na pierwszy wypiek :D
Gdzie kupić taką niepaloną kaszę?
OdpowiedzUsuńJa kupuję w Lidlu :) Kasza gryczana niepalona Bio (opakowanie 500 g).
UsuńŚwietny pomysł na bezglutenowe pieczywo, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńMuszę w końcu zrobić taki chlebek, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńFantastyczny chlebek! Jak miałaś ustawiony piekarnik podczas pieczenia? Tylko dolna grzałka?
OdpowiedzUsuńGórne i dolne grzanie :) A chlebek na zdjęciu jest do góry nogami ;) Tak lepiej się kroił ;)
UsuńZ chęcią zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńMigdy nie jadłam takiego chlebka ciekawe jak smakuje
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbowanie. Jest smaczny i bardzo zdrowy :)
UsuńZawsze mówimy, że gryczany chleb to nasz ulubiony :D Ten prezentuje się również bosko :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWspaniały chlebek :) Też taki robię z kaszy gryczanej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękny i zdrowy chlebuś -:)
OdpowiedzUsuń:D :D
UsuńSpróbuje upiec ale na wszelki wypadek - w przepisie nie ma drożdży ani zakwasu czy tak ma być, bo ja do tej pory zawsze coś dodawałam do wypieku chleba i dlatego pytam Asia.
OdpowiedzUsuńTak, chlebek nie zawiera drożdży ani żadnych spulchniaczy. Kasza podczas leżakowania sama pracuje :)
UsuńSpróbowałabym z kaszą paloną, bo mąż taką woli. Myślę, że też wyjdzie smaczny :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i taki :) Chleb z kaszy palonej ma mocno gryczany smak, ten z niepalonej bardziej przypomina pieczywo. Ten z kaszy palonej jest też bardziej wilgotny, bo kasza szybciej pochłania wodę.
UsuńRobiłam kilka razy podobny, ale bez ziaren i miodu i bardzo mi taki chleb smakuje - ma taki fajny, specyficzny, gryczany smaczek. Następnym razem spróbuję z miodem ;)
OdpowiedzUsuńPolecam :) Miód dodaje cudownego smaku, a chlebek dzięki niemu pięknie rośnie :)
Usuńrobiłam kiedyś podobny chleb, jest pyszny i syty :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńBardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię takie konkretne, wilgotne chlebki, więc pewnie taki też by mi zasmakował :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam wypróbowanie :D
Usuń