Przepis na zdrową, lekką i pożywną sałatkę pełną słonecznych kolorów :) Wyrazista rukola i pomidorki daktylowe doskonale komponują się ze słodkimi figami, wędzonym twarożkiem sojowym i delikatnymi w smaku jajkami przepiórczymi. Całość otula słodki sos winegret z dodatkiem miodu i octu z czerwonego wina.
Potrzebne składniki
(na 2 porcje)
- 50 g rukoli
- 130 g pomidorków daktylowych
- 100 g wędzonego tofu
- 10 jaj przepiórczych
- 6 suszonych fig
VINEGRET ROSSO
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 płaska łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Oliwę z oliwek łączymy z miodem i octem z czerwonego wina, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.KROK 2. Jajka przepiórcze gotujemy na twardo z dodatkiem soli (wtedy nie pękną i będą się łatwiej obierać po ugotowaniu). Pomidorki daktylowe i jajka kroimy na pół, tofu w małą kostkę, a figi siekamy na mniejsze kawałki. Do wszystkich składników dodajemy listki rukoli. Sałatkę podajemy z wcześniej przygotowanym sosem vinegret rosso.
Do sałatki możemy dodać także ulubione orzechy lub ziarna.
Sałatka idealnie nada się na pierwsze i drugie śniadanie, kolację lub posiłek do lunch boxa.
Szczerze? Wprost uwielbiam sałatki z tofu. Jest genialna! :)
OdpowiedzUsuńBardzo bym chciała spróbować.
Pozdrowionka serdeczne :)
Bardzo się cieszę :) Dziękuję :) Chciałam zrobić w końcu coś dla tych, którzy nie jedzą mięska :) A do tofu zachęciły mnie Dziewczyny z Candy Pandas :D Ja również serdecznie pozdrawiam :)
Usuńale smakowicie :) poproszę taką bombę dobrej energii :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę ;)
UsuńPiękna sałatka, co prawda tofu niezbyt często gości w mojej kuchni, ale w sałatce powinno mi smakować :)
OdpowiedzUsuńO tak! U mnie również nie często gości, ale wędzone jest bardzo smaczne, a w tym połączeniu smakuje idealnie :)
UsuńWow! Ale fajna sałatka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda smakowicie. Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńTakiej sałatki jeszcze nie jadłam, ale bardzo chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :)
UsuńKolorowo i pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSmakowicie. Fajne składniki i chyba mój ulubiony rodzaju sosu. Do takiej sałatki najlepszy!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńJak zawsze pysznie i kolorowo:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu :*
UsuńNa lekką kolację idealna. Tyle kolorów i smaków na talerzu :)
OdpowiedzUsuńO tak! :) Dziękuję bardzo :)
UsuńTym razem z wędzonym tofu idealnie trafiłaś w nasz gust :)
OdpowiedzUsuńWiem :) Po Waszej radzie spróbowałam i bardzo je polubiłam :)
UsuńKolory mnie bardzo do niej przyciągają:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) :)
UsuńSuper kolory, aż buzia sama się uśmiecha :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPycha! :D Zapraszam do udziału w konkursie na przepisy na sałatki :) https://cookpad.com/pl/konkursy/239-konkurs-przepisy-na-salatki
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńSmakowite i ciekawe połączenie, bardzo podoba mi się dodatek fig :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i smacznie polecam to połączenie :)
Usuń