Lekko, zdrowo i pożywnie - tak lubię jeść najbardziej :) Dzisiaj zapraszam na pieczone kawałki łososia, które dzięki kołderce z pesto są niezwykle delikatne i soczyste. Całość dopełniają pieczone warzywa - pomidory, cukinia oraz ziemniaki w mundurkach. Zapiekanka jest smaczna i bardzo aromatyczna - gorąco polecam :)
Potrzebne składniki
- 300 g filetu z łososia
- 2 duże ziemniaki
- 1 mała cukinia
- pomidorki koktajlowe
- pesto z bazylii (Przepis)
- mozzarella (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut od momentu zagotowania.
KROK 2. Cukinię kroimy w bardzo cieniutkie plasterki (możemy je lekko zblanszować) i układamy na dnie naczynia żaroodpornego, które smarujemy oliwą z oliwek. Cukinię oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz skrapiamy oliwą.
KROK 3. Filet z łosia pozbawiamy skóry i dzielimy go na mniejsze kawałki. Każdy kawałek smarujemy pesto z bazylii, a na wierzchu tworzymy z niego kołderkę. Na plastry cukinii układamy ryby z pesto, a pomiędzy nie pokrojone na ćwiartki ziemniaki w mundurkach.
KROK 4. Na wierzch układamy pomidorki koktajlowe, wszystko oprószamy dodatkowo solą oraz pieprzem i polewamy oliwą z oliwek.
KROK 5. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy około 20 do 25 minut. Gotową zapiekankę podajemy ze świeżymi listkami bazylii lub ulubionymi ziołami.
Wszystkie składniki możemy dodatkowo przełożyć serem mozzarella (prezentowana wersja jest bardziej lekka) :)
To jest to, co tygryski lubią najbardziej.
OdpowiedzUsuńŚwietne wspaniałości!
Bardzo mi się podoba ten przepis.
Pozdrowionka mikołajkowe! :)
Dziękuję serdecznie i również pozdrawiam :)
UsuńPyszności! Wygląda wyśmienicie i na pewno tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńNiesamowicie apetycznie wygląda i na pewno tak samo smakuje :) Pysznie Kasiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) :*
UsuńŁosoś pysznie wygląda, zjadła bym cały półmisek 😆💜💛💚💙❤
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńLubie takie lekkie jadło :-) Dzięki!
OdpowiedzUsuń:) :)
Usuńcóż mogę więcej napisać... to jeden z moich najulubieńszych obiadów!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miło mi :*
UsuńWspaniałe danie, kompozycja idealna. Super
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńCoś dla mnie. Uwielbiam tak podanego łososia. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńBardzo lubię łososia, zwłaszcza kiedy go mogę upiec ze wszystkimi dodatkami
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :D Smak i wygoda na pierwszym miejscu :D
UsuńLepszego obiadu nie ma :D
OdpowiedzUsuń:D :D
Usuńłosoś i pesto... przecież to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńTak! :D :D :D
UsuńZ aromatycznym pesto musi smakować wybitnie :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :) Podczas pieczenia świetnie nawilża rybę. Tak soczystej dawno nie jadłam :)
Usuń...noooo powiem Ci...że wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :* :*
UsuńBardzo mi się podoba połączenie łososia z pesto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :)
Usuńrewelacyjny łosoś! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń