To zestawienie to świetny sposób na smaczne, pożywne i zdrowe śniadanie białkowo - tłuszczowe. Jajko ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem, wypełnia połówki awokado odmiany hass o bardzo delikatnym i lekko orzechowym smaku. Przygotowanie tej przekąski jest proste, ale efekt niesamowicie smaczny.
Potrzebne składniki
- 2 dojrzałe awokado hass
- 4 małe jajka
- 1 łyżeczka masła
- świeżo zmielony pieprz
- sól do smaku
- szczypiorek
Przygotowanie
Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę i wydrążamy delikatnie środki, aby umieścić w nich całe jajko. Wszystkie połówki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, środki oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, wbijamy jajko i ponownie oprószamy je odrobiną soli i pieprzu.
Na każdej połówce awokado z jajkiem umieszczamy kawałek masła. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 10 - 13 minut. Przekąska najlepiej smakuje, gdy żółtko jaja jest płynne, a białko delikatnie ścięte.
Gotowe awokado posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Połączenie jajka z awokado jest prze-genialne!!!!
OdpowiedzUsuńO tak! :) Bardzo je lubię :)
Usuńuwielbiam...i pomyśleć, że jakiś czas temu nie znosiłam awokado:)
OdpowiedzUsuńTo tak, jak ja :D
UsuńPyszności, uwielbiam , pozdrawiam Kasiu :)
OdpowiedzUsuń:) Buziaki :*
UsuńKilkukrotnie robiłam podejście do awokado i niestety nie smakuje mi. Ciekawa jestem czy może taka wersja by mi odpowiadała :)
OdpowiedzUsuńMój Mąż nie lubi awokado, ale ta wersja bardzo mu smakowała :D Może w końcu polubi - hihi ;)
UsuńAleż smakowicie! I te kolory... Bardzo lubię zapiekane awokado, muszę wypróbować Twój przepis. Pożywnie i zdrowo, super!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i serdecznie polecam :)
UsuńRewelacyjna propozycja :) Na pewno smakuje tak jak wygląda, czyli genialnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :*
UsuńTeraz już wiem co zrobię z Awokado następnym razem :) Pysznie wygląda :)
UsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńOstatnio bardzo polubiłam avocado więc takie danie już mnie zachwyciło:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńWręcz uwielbiamy to połączenie jajka z awokado <3
OdpowiedzUsuń:D :D
UsuńPyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDziwię się sama sobie, że jeszcze nie zrobiłam takiej przekąski. Zwłaszcza dlatego, że jestem pewna, że smakuje świetnie! :D
OdpowiedzUsuńO tak! Gorąco polecam :) A wykonanie jest banalnie proste :D
UsuńSuper śniadanie! Super przepis! Super! :) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :* :*
UsuńPiękne i pyszne, super pomysł na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńNigdy nie piekłam awokado, ale surowe uwielbiam ;) Muszę kiedyś spróbować zrobić taką wersję z jajkiem ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
Usuń