2017-12-17

Ekspresowe pierniczki

Przepis na szybkie i proste w przygotowaniu pierniczki "last minute". Można je wykonać tuż przed Świętami :) Uwielbiam je, bo są mocno korzenne i niezwykle mięciutkie. Znikają błyskawicznie ;) Idealnie nadają się do skąpania w polewie czekoladowej. Ja udekorowałam je lukrem i cukrową posypką, ale są świetne również bez dekoracji :) 
Ekspresowe pierniczki
 Potrzebne składniki 

- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 3 jajka 
- 1 pełna szklanka cukru pudru 
- 150 g płynnego miodu
- 130 g miękkiego masła 
- 1 opakowanie przyprawy korzennej 
- 1 łyżka kakao 
- 1/4 łyżeczki cynamonu 
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli

 Przygotowanie  
KROK 1. Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną, kakao, cynamon oraz szczyptę soli - mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie wbijamy jajka, dodajemy miód oraz miękkie masło i zagniatamy ciasto.
KROK 2. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a jeśli mamy jeszcze trochę czasu to dobrze wstawić je na całą noc lub dłużej. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 7 - 8 minut. 
Ekspresowe pierniczki
Po ostygnięciu wkładamy je do metalowej puszki lub dużego słoja.
Ekspresowe pierniczki
Pierniczki możemy także dowolnie udekorować - lukrem, czekoladą lub cukrowymi posypkami.
pierniczki przepis

20 komentarzy:

  1. Wyglądają rewelacyjnie :) Takie pierniczki na pewno smakują obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) O tak! A te są wyjątkowo mięciutkie :D

      Usuń
  2. Super, wyglądają pięknie, a przepis bardzo mi się przyda, bo czasu do świąt coraz mniej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowitości. Uwielbiam takie rarytasy. Bardzo fajny przepis na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma świąt bez pysznych, korzennych pierniczków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pięknie :D Nam się nigdy nie chce dekorować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Kilka poszło do dekoracji. Pozostałe do degustacji ;)

      Usuń
  6. Pięknie udekorowane :). Ja w tym roku porwałam się na piernik staropolski, także ciasto było już zagniecione miesiąc przed Świętami :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Uwielbiam piernik, szczególnie gdy ciasto miało czas odpowiednio popracować :) pycha! <3

      Usuń
  7. Dziękuję!! Zrobiłam. pyszne są

    OdpowiedzUsuń