Lubię czerpać kulinarne inspiracje z rozmaitych części naszego globu. Kuchnia Bliskiego Wschodu jest mi szczególnie bliska, ponieważ bardzo często gości w moim domu. Uwielbiam jej oryginalność, intensywność składników, ale i jej niezwykle wyrafinowaną prostotę. Oczarowana książką Persiana, chcę Wam ją gorąco polecić na jesienne wieczory, które staną się niezwykle smaczne i kolorowe. Persiana to książka kucharska roku według magazynu "Observer Food Monthly" oraz książka roku w konkursie magazynu "Food & Travel".
Persiana to pean na cześć bliskowschodnich smaków i składników. Książka zawiera sto przepisów na nowoczesne i łatwe w przygotowaniu wersje tradycyjnych potraw z południowych i wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego.Autorka Persiany - Sabrina Ghayour, znana jest w Polsce także dzięki książce Sirocco. Wychowała się w irańskiej rodzinie, ale dorastała w Anglii, jednak kuchnia perska zawsze była jej bliska, dlatego wciąż wraca do korzeni i chce dzielić się nią z innymi. Ghauour pokazuje, że przygotowanie smacznych posiłków nie musi być przykrym obowiązkiem, a proste oraz pyszne potrawy możemy przygotować bez zachodu i zadęcia.
W książce znajdziemy przepisy zobrazowane pięknymi zdjęciami. Całość podzielona jest na części:
- Meze i dania do podziału
- Chleb i zboża
- Zupy, potrawki i tadżiny
- Dania pieczone i z grilla
- Sałatki i warzywa
- Desery i łakocie
Uwielbiam bliskowschodnie desery.Moje serce od razu skradły lody pistacjowe z miodem i wodą z kwiatu pomarańczy.
Gorąco polecam Wam tą kulinarną pozycję.Wasze kubki smakowe zaczną pracować od samego patrzenia na te piękne zdjęcia.Będziecie oczarowani przepisami oraz zachwyceni prostotą ich wykonania.Ja z pewnością wykorzystam je w swojej kuchni i już niebawem podzielę się nimi na moim blogu.Życzę Wam smacznej lektury! :)
Piękne ilustracje :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Zdjęcia tylko zachęcają do jedzenia :D
UsuńZapowiada się świetnie. Chętnie zajrzę do tej książki :-)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńBrzmi bardzo ciekawie, lody pistacjowe z miodem i wodą z kwiatu pomarańczy, to musi być fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością :) Jak znajdę gdzieś wodę z kwiatu pomarańczy to na pewno zrobię :)
UsuńJak to wygląda! Pozycja kulinarna na medal.
OdpowiedzUsuńPotrawy na pewno doskonałe w każdym calu.
Podziwiam. Na pewno warto je wypróbować.
Baaa - trzeba wypróbować.
Pozdrawiam! :)
O tak - koniecznie :D Ja również pozdrawiam :*
UsuńPrzepiękne ilustracja, a książka warta uwagi :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńJa kuchnię bliskiego wschodu smakuję wyłącznie w restauracjach ;) Nie mam odwagi na domowe eksperymenty :D
OdpowiedzUsuńPolecam lekturę :) Ona udowadnia, że kuchnia bliskowschodnia przygotowywana samodzielnie może być szybka, prosta i bardzo smaczna :)
UsuńKsiążka super!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzekam na Twoje doświadczenia związane z tą książką :-)) I przepisami...
OdpowiedzUsuńDziś zrobię mały wstęp :)
UsuńNa pewno niesamowite dania dzięki niej przygotujesz :)
OdpowiedzUsuńNa pewno będę czerpać z niej inspiracje :)
UsuńPrzede wszystkim książka jest dopracowana graficznie i zdjęcia to w niej duży plus. Już mnie ciekawią przepisy w niej zawarte :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Książka jest pięknie wydana. Gorąco polecam :)
Usuń