Pełnia smaku, wyrazistość i piękny aromat to coś, co najbardziej cenię w kuchni bliskowschodniej. Dzisiaj chcę zaprosić Was na grę smaków i aromatów, których dostarczy kurczak curry w lekko pikantnym sosie z dodatkiem warzyw. Całość idealnie komponuje się z ryżem lub kaszą bulgur. Smacznie polecam :)
Potrzebne składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g mleczka kokosowego
- 3 łyżki śmietany
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka pomarańczowa
- 1 cebula biała
- 1 papryczka chilli
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki garam masali
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie
KROK 1. Piersi z kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i włókien, kroimy w kostkę, którą skrapiamy olejem i oprószamy przyprawą curry. Odstawiamy do lekkiego zamarynowania na około 30 minut.KROK 2. Marchewkę kroimy w krążki i gotujemy je al dente w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz chilli (bez pestek) i chwilę razem smażymy.KROK 3. Do podsmażonych warzyw dodajemy kawałki kurczaka oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i dalej smażymy. Kurczaka i warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym i śmietaną, dodajemy przyprawy: curry, garam masalę, słodką paprykę, kurkumę, sól, pieprz i dusimy wszystko około 5 minut. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowane kawałki marchewki.
Kurczaka podajemy z ryżem lub kaszą bulgur.
Świetnie się to curry prezentuje.
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że będę musiała spróbować :D
Apetyczne, rewelacyjne, doskonałe!
Pozdrawiam cieplutko :)
Dziękuję bardzo :)
UsuńJa również ciepło pozdrawiam :)
Danie, niezwykle aromatyczne na pewno będzie ucztą dla wszelkich zwolenników curry <3 Pozdrawiamy serdecznie - DaPietro
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Ja ubóstwiam curry i wszystkie bliskowschodnie przyprawy :) Pozdrawiam ciepło :)
UsuńTakie danie idealnie trafia w mój gust :) Pycha Kasiu :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńUwielbiam dania z kurczaka- proste i smaczne. Myślę, że wypróbuję :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :)
UsuńSuper, już czuję ten zapach... :)
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńPysznie I aromatyczne Kasiu 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję :D :*
UsuńBardzo apetyczne danie. I co ważne, można zrobić dzień wcześniej :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Idealna propozycja po pracy :)
UsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny przepis i pyszne danie :) Rewelacyjny obiad :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńMleczko kokosowe idealnie pasuje do takich dań :D
OdpowiedzUsuńO tak :) To prawda :)
Usuńo tej porze roku bardzo chętnie sięgam po curry :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńSuper danie zapisuję. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego :)
UsuńNarobiłaś mi ochoty na curry, może jutro zrobię w roślinnej wersji ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :D
UsuńCudowne kolory na talerzu. Takie aromatyczne, rozgrzewające potrawy są idealne na jesienne obiady :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Uwielbiam takie dania w chłodne, jesienne dni :)
UsuńWspaniale kolorowe i apetyczne danie, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńCurry zawsze u mnie mile widziane! Gorące i aromatyczne!
OdpowiedzUsuń