Dziś zapraszam na dżadżyk turecki czyli jogurt z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem. Dżadżyk bardzo przypomina greckie tzatziki i świetnie komponuje się grillowanym mięsem, ale także z pieczonymi warzywami. Turcy przygotowują go z kremowego, gęstego jogurtu i podają jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.
- 1 duży ogórek
- 500 g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 20 g świeżego koperku
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek (do skropienia)
Przygotowanie
KROK 1. Ogórka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę, a następnie starannie odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Wkładamy ogórka do miseczki, dodajemy jogurt i mieszamy.KROK 2. Do ogórka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek, wszystko starannie mieszamy i doprawimy do smaku solą morską oraz pieprzem. Przed podaniem dżadżyk skrapiamy oliwą z oliwek.
Przepis zaczerpnęłam z książki Persiana, w której znajdziemy więcej prostych i smacznych przepisów kuchni bliskowschodniej.
Dżadżyk świetnie smakuje także jako dodatek do kanapek, frytek, pity lub pizzy.
Mój ulubiony dip do pieczonych warzyw <3
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńCokolwiek to jest, bardzo mi się podoba. ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne, apetyczne. Rewelacja.
Nowych smaków lubię próbować właściwie... od zawsze!
Pozdrawiam poniedziałkowo :)
Dziękuję Kochana i ja również poniedziałkowo pozdrawiam :)
Usuńnie robiłam wcześniej, ale wygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńUwielbiam tego typu dodatki:)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńPojęcia nie miałam czym jest dżadżyk :D
OdpowiedzUsuńHaha :) Turecki sosik ;)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Moje smaki. Dla mnie to greckie tzatziki. Ja tak robię i uuuuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńCzytając przepis również stwierdziłam, że to greckie tzatziki. Ja do tych ostatnich dodaję jeszcze sok z cytryny. W Turcji podstawą jest bardzo gęsty, kremowy jogurt. Można znaleźć go i u nas :D
UsuńNazwa i prezentacja świetne, a sosik przepyszny, wnioskuję z opisu ;)
OdpowiedzUsuńO tak :) Pyszny i bardzo lekki :)
UsuńŚwietnie sprawdzi się także jako dodatek np. podczas grillowania :)
OdpowiedzUsuńTak! Do grillowanych dań jest idealny :)
UsuńPrezentuje się świetnie :) Chętnie bym zjadła do mięska :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPyszne, leciutki smak:)
OdpowiedzUsuńO tak :)
UsuńBardzo lubię tzatziki, więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń:) :)
UsuńFajny taki jogurtowy sos do warzyw :D
OdpowiedzUsuńJadłam go z frytkami z batatów :) Pycha :)
UsuńPycha, zwłaszcza jako sosik do pieczonych warzyw! Jakoś tak mi pasuje najbardziej :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńO tak! Z pieczonymi warzywami komponuje się idealnie :)
UsuńWspaniały sos <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle to musi mieć pyszny i świeży smak :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :)
UsuńPyszny jest ten sosik! Świetnie komponuje się z ziemniaczkami z piekarnikami oraz mięsem z grilla!
OdpowiedzUsuń